fbpx

“Pijani milijarderi je blaga riječ”: Tko je isplatio 906.000 kuna čovjeku koji nikad nije vidio Zagrebački holding?

Današnja izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine ima samo jednu temu – alarmantno stanje u Zagrebačkom holdingu. Holding ima 3,3 milijarde kuna kratkoročnih obveza, dok su mu potraživanja 1,1 milijardu kuna.

Raspravom u točkama koje se tiču teškog financijskog stanja u tom trgovačkom društvu otvorio je gradonačelnik Milan Bandić. “Postojanje Holdinga ne smije biti dovedeno u pitanje”, rekao je Bandić dodavši da u periodu od 2008. do 2012. godine o poslovanju nije znao puno niti je imao relevantne podatke.

“Ovo je jako važno. U trenutku neformalnog, ali suštinski prisutnog gubitka kontrole nad poslovanjem Zagrebačkog holdinga, odnosno na dan primopredaje dužnosti tadašnjeg i današnjeg predsjednika Uprave Holdinga 2008. s gospodinom Čovićem, na bankovnim računima i u depozitima ostalo je 2 milijarde kune, dok je u primopredajnom zapisniku od srpnja ove godine navedeno stanje novca od samo 67 milijuna kuna. Postavlja se pitanje gdje je nestao taj novac”, rekao je Bandić te dodao kako se ipak na današnjoj sjednici manje namjerava baviti prošlošću u Holdingu, a više planom za oporavak tog Društva.

“Očekivala se predstava, no to se neće dogoditi”

Da je stanje u Zagrebačkom holdingu loše, već je opće poznato. Mnogi su očekivali kako će se na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja se bavi upravo tim Društvom, imenom i prezimenom prozvati krivci za to. “Očekivala se predstava, no to se neće dogoditi” rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ipak se prisjetio nekih grijehova stare uprave Holdinga. “Nećete dobiti nikakve spiskove ljudi, ali ćete dobiti gdje ćete to moći dobiti na uvid. Tko je putovao u San Francisco i zašto? Tko je isplatio 906 tisuća kuna za čovjeka koji nikad nije vidio Holding? Tko je i koliko dao službenih automobila i službenih kartica, donacija, sponzorstava? Koliko je zaposleno ljudi – 5.760. Sve ćete to moći dobiti na uvid, ali ne na klupu”, poručio je Bandić gradskim zastupnicima dodavši kako su najmanje krivi oni koji su zaposleni, a oni koji su to odobrili već su sami otišli.

Zagrebački gradonačelnik je rekao da će se institucije pravne države baviti time koliko su odgovorni. “Ono što se od nove Uprave očekuje su jasne mjere za izlazak iz loše situacije, prijedlog smanjenja cijena usluga, pripremanje nekih podružnica za izlazak na tržište te poduzimanje nepopularnih, ali i neophodnih mjera, to jest rezova”, najavio je Bandić.

“U iduću godinu dana treba smanjiti najmanje za 10 broj zaposlenih i smanjiti plaće, vodeći računa o socijalnoj stratifikacija, za 10 posto. Bez toga nema nikakvog rješenja za Holding. To je ono što ja znam na bazi uvida kojeg smo zatekli i što bi rekli, a s tim ćemo zaključiti, kucnuo je čas”, izjavio je Bandić.

“Nisam mogao vjerovati, na bazi onoga što ja znam u ovih 40 dana od kad su kolege tamo, što se radilo. Pijani milijarderi je blaga riječ”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i novi-stari šef Holdinga, Slobodan Ljubičić, nestrpljivo su čekali ovu sjednicu. Ljubičić je s mjesta šefa Holdinga “potjeran” 2008., a Bandić je onu formalnu vlast nad Holdingom izgubio 2010., iako je u praksi nije imao već i godinu i pol dana prije toga.

“Nisam mogao vjerovati, na bazi onoga što ja znam u ovih 40 dana od kad su kolege tamo, što se radilo. Pijani milijarderi je blaga riječ”, tako je prije dva dana poslovanje u Holdingu u zadnjih nekoliko godina opisao Bandić.

“Netko mora uvesti reda, a mi smo sada u povijesnoj situaciji da to napravimo. Jedino me mogu fizički ukloniti jer sada imam mogućnost”

Bandić s Ljubičićem kreće u sanaciju Holdinga, a kaže kako će im trebati šest mjeseci i nitko ga neće zaustaviti.

“Netko mora uvesti reda, a mi smo sada u povijesnoj situaciji da to napravimo. Jedino me mogu fizički ukloniti jer sada imam mogućnost. Ne može me nazvati više šef partije i reći `nije vrijeme – parlamentarni su izbori, europski izbori, predsjednički su izbori`. Fućka mi se za izbore. Odgovorni ljude u ovoj zemlji trebaju donositi odluke za generacije, a ne za mandat i ja sam odlučio donositi odluke za generacije”, rekao je Bandić

Slijedi rezanje plaća i otkazi

Neke su mjere već poduzete. Grad je od Holdinga preuzeo vlasništvo nad nekretninama u naselju Sopnica – Jelkovec, što je Holdingu donijelo 600 milijuna kuna. Slijede i drugi potezi, među prvima i smanjenje plaća, za što već navodno, postoji i dogovor sa sindikatom. “Mi ćemo morati u Gradu Zagrebu također kresati i rezati na plaćama s tim da ćemo voditi računa o tome da oni koji imaju najmanje `nadrapaju` najmanje, a oni koji imaju najviše poput mene, da snose teret krize malo više. Najavljujem da ćemo do kraja godine u Gradskoj upravi to riješiti, pregovarati sa sindikatima i podvući crtu na tom tragu”, kazao je Bandić.

Isto kao kod modela sa Sopnicom, Grad planira kupiti i Gredelj i Zagrepčanku, za 126 milijuna kuna. Neke podružnice Holdinga u dogledno bi vrijeme bile dijelom privatizirane, a planira se i restrukturiranje ZET-a. “Je li normalno da u ZET-u od dnevnih prodanih karata u tramvajima i autobusima godišnje uprihodujemo šest milijuna kuna, a 17 milijuna kuna damo ZET-ovim prodavačima?”, pita se gradonačelnik.

I otkazi su dio plana. Prva na redu bit će Direkcija Holdinga, gdje su zaposlene 264 osobe, dok ih je 2008. godine bilo svega 20-ak.

Izvor: Index.hr