fbpx

Afera “Leasing”: Fratar je htio A5 umjesto Q5 da ne bude »upadljiv«

Na koji su način i moralne vertikale društva – dvojica svećenika »umiješana« u aferu leasing moglo se čuti jučer na Županijskom sudu u Zadru gdje je nakon ljetne stanke nastavljeno suđenje četvorici Zadrana optuženih za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i ovjerovljenje neistinitog sadržaja pri prodaji skupocjenih vozila i plovila.

Naime, svjedok Luka Markić ispričao je kako je preko svog prijatelja fra Filipa Milanovića došao do najpoznatijeg »lika« u ovoj priči – trećeoptuženog Ante Kurtovića.

– Fra Filip Milanović znao je da kupujem auto pa mi je u razgovoru rekao kako se u Zadru vrlo povoljno prodaju audiji i dao mi broj Ante Kurtovića. Upoznao sam ga u auto kući kada sam u Zadar došao pogledati Audi A5. Rekao mi je da ga mogu kupiti za 30 tisuća eura. Pitao sam ga zašto je taj auto tako jeftin, a on mi je objasnio kako Nijemci trebaju gotov novac jer imaju puno auta na lageru. Oko predaje novca dogovorili smo se na benzinskoj crpki preko puta autokuće. Došao je jedan mladić, mislim da se zove Dražen. Stavio probne tablice na auto, dao mi ključ, a ja sam njemu isplatio 27.000 eura. Ostatak od tri tisuće eura nisam imao kod sebe. Donio sam ih naknadno i predao Anti Kurtoviću – ispričao je Luka Markić.

Potom je dodao kako je izvjesno vrijeme vozio auto s probnim tablicama i svaki put kada bi tražio da se prenese vlasništvo na njega, kako je podvukao, produljivali bi mu probne tablice na način da bi postojeće skidali i stavljali nove.

– Kada to više nije tako moglo ići, Dražen mi je javio da vratim auto jer su nastali problemi oko njegove prodaje te mi je vratio 27 ili 25 tisuća eura, nisam točno siguran. Ali, iznos od tri tisuće eura koje sam dao Kurtoviću nije mi nikada vraćen.

Ante Kurtović prigovorio je iskazu svjedoka Luke Markića i rekao kako je tijekom njihova razgovora fra Filip Milanović rekao kako bi on radije kupio Audi A5, a da se svjedoku isporuči Audi Q5 koji je skuplji i luksuzniji da ne bi bilo sumnjivo i upadljivo da jedan fratar vozi tako luksuzan auto. Osim toga, Kurtović je naglasio kako se nikada nikome nije predstavljao kao zaposlenik ili, pak, vanjski suradnik Autokuće te da nije rekao kako se audiji prodaju jeftinije jer je Nijemcima trebao keš.

Izvor: Zadarski list