fbpx

Direktorica MMF-a: Treba što prije uspostaviti bankarsku uniju!

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde ocijenila je da je nužno što brže uspostavljanje europske bankarske unije.

Bankarska unija je potrebna kako bi se kriza koja potresa euro zonu konačno zaustavila, kaže Lagarde.

“Mnogi smatraju eurozonu predivnim brodom koji je izgrađen i pripremljen za plovidbu mirnim morem, ali on još nije osposobljen za plovidbu uzburkanim vodama”, prenosi Reuters izjavu Christine Lagarde na pariškoj konferenciji o europskoj proračunskoj uniji.

“Puno toga je učinjeno da bi se uspostavila bankarska unija. Ako bih danas željela uputiti poruku, onda bi ona glasila ovako: treba završiti točno određen dio broda, a važna je brzina”, naglasila je direktorica MMF.

Prema njenim riječima, vlade se ne bi trebale oslanjati isključivo na blagu monetarnu politiku Europske središnje banke kada je u pitanju stabilizacija dužničke krize u eurozoni.

Od ključne su važnosti temelji boljeg upravljanja čiji je bankarska unija sastavni dio, poručila je Lagarde.

Na istoj konferenciji francuski ministar financija Pierre Moskovici je ocijenio da Francuska želi precizne ciljeve i rokove za proces formiranja “stožera proračunskog federalizma” eurozone u srednjoročnoj perspektivi.

Takav bi se proračun mogao koristiti za zajedničko financiranje naknada za nezaposlene, čije bi se financiranje vršilo iz čitavog niza izvora na razini članica Europske unije, odnosno cijele eurozone.

“Možemo razmotriti uporabu socijalnih naknada, korporativnih odnosno poreza na dodanu vrijednost ili naknada za financijske transakcije, odnosno zajedničkog poreza na emisije ugljičnog monoksida”, sugerirao je Moskovici.

Namjera Europe da se uspostavi zajednički regulacijski okvir za bankarski sektor suočava se s mnogim teškoćama, a jedna od najvećih je njemačko-francuska podjela oko glavnih stožera novog okvira.

Izvor: Index.hr