fbpx

HEP od 1. listopada snižava cijene: građanima šest do sedam posto jeftinija struja

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će od 1. listopada sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će u konačnici za 2,15 milijuna kućanstava značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.
Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jučer je donijela novu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge, nakon čega je Uprava HEP-a odlučila o smanjenju cijene za radnu energiju za sve kupce kategorije kućanstvo koje opskrbljuje HEP Operator distribucijskog sustava.

Prosječna cijena za radnu energiju kućanstvima će od 1. listopada biti smanjena za 10,7 posto. Iznosi naknade za korištenje mreže i za opskrbu ostaju isti, pa će u konačnici ukupna cijena električne energije za kućanstva biti manja za 6 do 7 posto, ovisno o tarifnom modelu.

“To je preduvjet i za druge korake i akcije – očekujte nove pogodnosti s kojima ćemo izići vrlo skoro”, kazao je Šerić na konferenciji za novinare u HEP-u.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekuje da HEP s novim pogodnostima iziđe za nekoliko tjedana, mjesec, kako bi pokazao da može biti bolji od konkurencije.

“Nema razloga da HEP bude inferioran u tržišnoj utakmici. HEP mora biti bolji, brži i građanima povoljniji nego konkurencija, koja je dobrodošla”, kazao je Vrdoljak.

Po podacima koje je iznio Šerić, s početkom rujna 7.600 kućanstava strujom su opskrbljivali drugi opskrbljivači.

Na upit kako će HEP odgovoriti konkurenciji, slovenomskom GEN-I-ju i njemačkoj RWE Energiji koji su najavili da će na HEP-ovo sniženje odgovoriti daljnjim sniženjem svojih cijena, Šerić je ponovio kako će HEP izići s daljnjim pogodnostima.

Mi se konkurencije ne bojimo, imamo svoje prednosti, možemo uvijek biti konkurentniji s cijenama, kazao je.

Zbog sniženja cijena u HEP do kraja ove godine očekuju oko 78 milijuna kuna manji prihod.

 Izvor: Slobodna Dalmacija