fbpx

Izmjene i dopune Zakona o strancima: Turiste iz EEP više ne treba prijavljivati policijskim postajama

Temeljem  daljnjeg usklađivanja naših zakona s pravnom stečevinom Europske unije, ali i zbog Direktive Vijeća od 20. travnja 2004. godine o pravu državljana Unije i članova njihovih obitelji o slobodi kretanja i boravka na području države članice, izvršene su određene izmjene i dopune Zakona o strancima, vezano uz prijavu i odjavu stranih gostiju, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Tako je Člankom 53. Zakona o strancima propisano da su državljani članice Europskog ekonomskog prostora (EEP) i članovi njegove obitelji (bez obzira jesu li oni državljani država članica EEP-a ili ne), a imaju pravo boravka u Hrvatskoj, izjednačeni u pravima s hrvatskim državljanima u okviru odredbi Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Odredbe se odnose i na državljane Švicarske Konfederacije. Odredbe Zakona koje se odnose na članove obitelji državljana države članice EEP primjenjuju se i na strance-članove obitelji hrvatskih državljana.

Slijedom toga više ne postoji obveza pravnih i fizičkih osoba koje pružaju usluge smještaja da policijskim upravama/postajama dostavljaju prijavu kratkotrajnog boravka za navedene kategorije stranaca. Ipak, navedene izmjene Zakona o strancima ne utječu na obvezu pružatelja usluge smještaja da sukladno članku 21. Zakona o boravišnoj pristojbi prijavljuju turističkoj zajednici sve osobe kojima pružaju uslugu noćenja.

Dakle, pružatelji usluga smještaja i nadalje prijavljuju sve turiste turističkoj zajednici, jedino više ne postoji obveza prijave smještaja policijskim upravama/postajama stranaca koji su državljani država članica EEP-a i Švicarske Konfederacije.

Države Europskog ekonomskog prostora su sve države članice EU te Lihtenštajn, Norveška i Island.

Izvor: Index.hr