fbpx

Ovako jutros izgleda Vukovar: Policijske barikade diljem grada, prosvjed se nastavlja!

Devet sati jutros počelo je ponovno okupljanje branitelja. Više stotina ih je na ulicama Vukovara, na gdje su i jake policijske snage. Prosvjednici su formirali kolonu u kojoj se kreću gradom i obilaze sve punktove na kojima su dosad postavljene dvojezične ploče – Ured državne uprave, Poreznu upravu, HZZO, MZZO i Policijsku postaju Vukovar gdje će ponovo zatražiti puštanje predsjednika stožera Tomislava Josića iz pritvora, koji je jedini ostao u pritvoru. Ostali su pušteni. Prosvjednik Marijan Živković koji je skinuo ploču s policije kaže da nema primjedbe na postupanje prema njemu dok je bio u pritvori. Svjestan je da će se protiv njega pokrenuti postupak, ali je i spreman na sve posljedice.

Vukovarski gradonačelnik sazvao je press konferenciju na kojoj je apelirao na sve: “Nemojmo dozvoliti da Vukovar postane Beirut!”. “Pozivam na mir i toleranciju!”, poručio je.

10:50 Kolona prosvjednika stigla je do vukovarsek bolnice gdje je odražana molitva

10:35 Kako javlja portal panorama-vukovar.com iz smjera Vinkovaca stižu kamioni s vodenim topovima!

10:20 Na ulicama Vukovara već je 600-injak prosvjednika!

10:00 Na središnjem gradskom trgu okupljenim prosvjednicima obratio se predstavnik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Drago Adžaga i pozvao ih da zadrže mir i dostojanstvo te da ne nasjedaju eventualnim provokacijama, javlja Hrvatski radio Vukovar.

U pomoć vukovarskoj policiji došlo je još tisuću kolega, dok su u pomoć prosvjednicima došli fratri koji su molili s njima ispred zgrade Policijske postaje Vukovar. Podršku su im dali i branitelji koji su se okupili u Vinkovcima.

Iz Vlade je pak priopćeno da su prosvjedi zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje, te prijetnje vlasti i ustavnom poretku, predstavljaju kršenje zakona i izrugivanje demokraciji. “Vlada Republike Hrvatske poziva sve političke stranke, da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima demokracije, te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje”, stoji u priopćenju.

Nastavak prosvjeda danas

Prosvjednici su se razišli negdje iza ponoći te za danas od devet sati najavili novi prosvjed. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kazali su kako se organizira dolazak branitelja iz cijele zemlje u Vukovar.

Čekićima razbijali ploče

Vukovar, 02.09.2013 - Prosvjed Vukovaraca zbog postavljanje dvojezicnih ploca na zgrade drzavnih institucija

Jučer rano ujutro na zgradama vukovarske policijske i porezne uprave postavljene su dvojezične ploče. Ploču na latiničnom i ćirilićnom pismu pokušalo se postaviti i na zgradu Ureda državne uprave, ali je zbog prosvjednika postavljanje odgođeno.

Prosvjednici su skinuli dvojezičnu ploču na Poreznoj upravi, uz urlanje i naguravanje. Nakon okršaja kod Porezne, prosvjednici su krenuli prema zgradi policije. Kod zgrade policije dočekalo ih je 30-ak interventnih policajaca koji su čuvali ulaz u zgradu. Prosvjednici su čekićem razbili i ploču postavljenu na zgradi Policijske uprave, a sukoba s policijom ovog puta nije bilo.

Iako su prve ploče bile skinute i razbijene, u poslijepodnevnim satima su postavljene ploče na zgrade HZMO-a i HZZ-a. Postavljanje ploča osiguravala je interventna policija.

Četvero policajaca ozlijeđeno, više privedenih

Dvije policajke i jedan policajac u naguravanju s prosvjednicima ozlijeđeni su pred zgradom Porezne uprave, a jedan policajac ozlijeđen je pred Uredom državne uprave. Policija je priopćila da su prosvjednici blokirali cestovni promet i razbili dvije ploče, dok su jednu ploču ukrali. Sudionici neprijavljenog prosvjeda čitavo su vrijeme ignorirali upozorenja policije.

“U službenim prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske trenutačno se više osoba nalazi na kriminalističkom istraživanju zbog postojanja sumnje da su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela, a jedna osoba zbog sumnje da je razbila postavljenu dvojezičnu ploču na Policijskoj postaji Vukovar”, priopćeno je iz policije.

Svjetski mediji o Vukovaru

bbcvukovar

Više svjetskih medija prenijelo je vijest o događanjima u Vukovaru. Spominju kako je Vukovar razoren u hrvatskom ratu za neovisnost.

“Nekoliko stotina Hrvata prosvjedovalo je u Vukovaru, gradu uništenom tijekom hrvatske borbe za neovisnost, zbog postavljanja ploča na ćirilici.”, piše Euronews.

“Ćirilica je u Vukovar dolazila na tenkovima vojske”, prenosi BBC izjavu Tomislava Josića, jednog od sinoć privedenih u Vukovaru.

Izvor: Index.hr