fbpx

“Podrška” Vukovaru: Ustaški simboli na ulazu u Dubrovnik, išarane zidine i stara gradska jezgra

I u Dubrovniku  ima onih kojima smeta ćirilica u Vukovaru, a da je tome tako mogli smo se uvjeriti jutros s obzirom da je ulazu u Grad sa strane Župe dubrovačke osvanuo transparent “podrške” s ustaškim simbolima.

“Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti”, piše na transparentu. Osim citata ustaške budnice je i nezaobilazno ušato “U” s “križićem”. Stradala je i tabla “Dobrodošli u Dubrovnik” koja je također dobila ušato “U”.

Sramota!

vukovarminceta_grafit

Isto tako išarane su i gradske zidine inače pod zaštitom UNESCO-a, pa se tako na zidinama podno Minčete može pročitati “Vukovar”. Naravno su ušatim “U”.

Sramotni grafiti mogu se vidjeti i u staroj gradskoj jezgri. Tako je niz poruka osvanuo u prostoru ispred Pravoslavne crkve. Osim onog “Srbe na vrbe”, tu su i prijeteće poruke ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.

Uvredljivih fašističkih grafita ima i u dubrovačkom predjelu Mokošica. Policija trenutno obavlja očevid te se nadaju da će ući u trag vandalima koji su tijekom noći išarali Dubrovnik.

vukovarcirilica_dubrovnik

Vlahušić: Grafiti nisu u duhu Grada, tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja!

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić očitovao se oko skandaloznih grafita i počinitelja koji se “teško mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu dionici dubrovačkog duha tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja koji se među ljudima na ovoj hridi razvijao više od tisućljeća! Vlahušić kaže da čudi ovakav primitivan čin netolernacije, kojeg u Dubrovniku nije bilo ni tijekom Domovinskog rata niti u teškim poratnim vremenima.

“Nad našim zidinama stoji zastava Slobode koja Dubrovčanima i gostima iz cijelog svijeta garantira slobodno izražavanje vlastitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja, a sve one koji su vođeni mržnjom i zloćom podsjeća kako Dubrovnik nikad nije ustuknuo pred njima. Dubrovnik je bio i ostat će multikulturalan i multikonfesionalan grad u kojem sve vjerske i nacionalne manjine stoljećima žive u složnim i prijateljskim odnosima i zato se nadam kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i najstrože kazniti krivce koji su bezumnim činom uvrijedili sve ono na što smo u Dubrovniku najviše ponosni”, poručio je dubrovački gradonačelnik Vlahušić.

izvor: Index.hr