fbpx

PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ “Pripremam rješenje za ploče na ćirilici u Vukovaru”

‘Najbolje bi bilo da su tu prvu tablu u Vukovaru postavili svi oni zajedno: predstavnici vlasti i Srba te hrvatski branitelji’

Kako riješiti Vukovar: s jedne strane nužnosti da se poštuju zakoni, odnosno prava manjina, a s druge strane potrebe uvažavanja ratnih trauma?

– Oba se interesa, i ostvarivanje prava srpske zajednice na svoj jezik i pismo, i opravdano uvažavanje ratnih trauma, mogu ostvariti. Mislim da je nedostajalo razgovora koji bi uključivao zainteresirane građane i udruge u postupak primjene zakona.

Pred koji mjesec, kada je ta tema bila vruća kao i danas, razgovarao sam i s predstavnicima Stožera, i sa predstavnicima srpske zajednice. Činilo mi se da je moguć dogovor o načinu i dinamici provedbe zakona, kao i mjestima gdje bi se ćirilični natpisi postavili. Istina, ima ljudi koji nisu za dogovor, ali, takvi su manjina. Najbolje bi bilo da su prvu tablu zajedno postavili predstavnici vlasti, branitelji i predstavnici srpske zajednice.

Situacija mnoge podsjeća na događaje sa splitske Rive, HDZ-ova pokušaja nasilnog rušenja tadašnje, Račanove vlasti…

– Naravno da ima onih koji bi situaciju iskoristili za dnevnopolitičke svrhe. Ali, ne mislim da je sada to dominantna ambicija onih koji su nezadovoljni ćiriličnim tablama. Kad sam razgovarao s njihovim predstavnicima, izričito su se odricali stranačkih politika. Dobro je i to što su se ogradili od nasilja.

Kako zaustaviti pogoršavanje međunacionalnih odnosa, koje može destabilizirati cijelu zemlju?

– Sve su stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti. Sad, zajedno s drugim institucijama, moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena.

Hoćete li se kao predsjednik Republike ozbiljnije angažirati na smirivanju situacije?

– Pripremam neke inicijative koje se temelje na mogućem dogovoru….

Eskalira sukob s Bruxellesom oko europskog uhidbenog naloga. Kako ga riješiti?

-Vrlo jednostavno! Naprosto treba odmah izmijeniti spornu odredbu o vremenskom limitu primjene naloga. Uz to, treba nastaviti aktivnosti za ravnopravnost Hrvatske i njenih građana u okviru EU. Na domaćem planu valja osigurati da ni jedan zločin, ma koje političke boje bio, ne ostane bez kazne. Pri tome, nikako ne treba ulaziti u hajke i zlouporabu pravde.

Izvor: Jutarnji list