fbpx

Tužitelj: Slavica je kriv, znao je da maloljetnici idu na gašenje s lošom opremom

Nastavlja se suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je stradalo 12 vatrogasaca. Suđenje napokon ulazi u završnicu, nakon više od tri godine.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika Zvonko Ivić, zastupnik obitelji stradalih vatrogasaca i odvjetnik Dražena Slavice danas će iznijeti svoje završne riječi. Izricanje presude očekuje se u vrlo kratkom roku.

Tužitelj Zvonko Ivić u završnoj je riječi na suđenju Draženu Slavici rekao da je neosporno utvrđeno kako je bivši županijski vatrogasni zapovjednik počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. “Slavica je znao da na intervenciju idu maloljetnici koji nisu prošli obuku i koji su bili loše opremljeni”, rekao je tužitelj.

Rekao je i da je Slavica odgovoran za smrt oca i sina Ivice i Ante Crvelina budući da je otac tražio da ne idu zajedno na intervenciju, što je Slavica odbio, a obojica su naposlijetku poginula. Tužitelj je rekao i da je Slavica provodio teror, vatrogasce je, kaže, stalno podcjenjivao i nazivao ih ‘blagom’, aludirajući na stado ovaca.

“Slavice su se svi bojali”

Ivić je u svojem govoru više puta naglasio kako je Slavica bio jedini zapovjednik kojem su se ostali vatrogasci obraćali. Također je znao, naglasio je Ivić, da na gašenje požara na Kornat, koje je trebalo biti obavljeno desantom, šalje maloljetnike i vatrogasce koji za to nisu bili obučeni. Ivić je naglasio kako je optuženik imao sve ovlasti da iz helikoptera koji je letio za Kornat povuče maloljetnike, ali nije to učinio.

Prenoseći iskaze svjedoke, državni odvjetnik rekao je kako su se Slavice svi bojali te da mu se nije smjelo proturiječiti. Tako mu je, primjerice, Ivica Crvelin rekao kako njegov sin i on ne bi trebali zajedno otići na istu intervenciju na što mu je Slavica samo odgovorio: “Ja ovdje odlučujem, a ne ti. Obojica idete”. Taj dan obojica Crvelina izgubili su živote na Kornatu. Da ne šalje djecu na Kornat bez vatrootporne opreme Slavicu je upozorio Joško Klarić. 23 vatrogasca tada odlaze na Kornat, no do Slavice dolaze informacije da je stanje na otoku teško, da se vatra razbuktala te da im je potreban kanader. Oko 14:40 kanader stiže, no Slavica u 15:03 izdaje izričitu zapovijed da se kanader hitno povuče s požarišta iako je i dalje dobivao dojave da je stanje na otoku alarmantno. Ivić je tada naglasio da je pilot Lešković odbio tu zapovijed, no, na žalost, nakon 20 minuta ipak je morao napustiti Kornat.

Ivić je u detalje opisao razgovor koji su u 15:26 vodili Slavica i Mirko Juričev Mikulin u kojemu mu ovaj govori da se čuo sa sinom Antom te da ga je on u panici izvijestio da su okruženi vatrom i da im je hitno potrebna pomoć. No, istaknuo je Ivić, Slavica nije to ozbiljno shvatio.

U nastavku je državni odvjetnik ispričao još niz komunikacija koje je Slavica imao kako s vatrogascima, tako i s mještanima otoka Kornata. “Slavica, na žalost, niti jedno od tih upozorenja nije ozbiljno shvatio, a još manje reagirao”, rekao je Ivić.

“U niti jednom trenutku svojim postupcima nisam doprinio stradavanju svojih kolega, a neki od njih su bili i moji bliski prijatelji”, rekao je Dražen Slavica tijekom iznošenja obrane u slučaju tragične pogibije 12 vatrogasaca na Kornatu.

Tijekom suđenja je ispitano 165 svjedoka i vještaka te ispisano više od 500 stranica zapisnika.

Izvor: Index.hr