fbpx

Vlada: Rok za dovršenje fasada pet do deset godina

Kako bi pojednostavila i ubrzala procese, Vlada je u proceduru poslala prijedloge Zakona o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je kako je riječ o jednoj ozbiljnoj strukturi kako bi na sve zahtjeve investitora odgovorila brže.

Promjena je puno, rekla je Mrak Taritaš i istaknula neke, poput činjenice da će građevinska dozvola nakon izdavanja vrijediti tri godine, no da investitor neće morati odmah platiti komunalni i vodni doprinos.

“Vi danas da bi dobili građevinsku dozvolu morate platiti i komunalni i vodni doprinos. Investitor dobije građevinsku dozvolu i više nema nikavih sredstava da krene dalje. Građevinska dozvola će se dobit, ona će biti osnova za sve druge stvari koje jesu, ali ne može se dobiti 8 dana prije radova. To je ključna točka, mora prije toga prijaviti početak radova.”

Izmjenama zakona utvrđuje se i rok za dovršenje fasade i uređenje okoliša, koji će biti od 5-10 godina. A kad je riječ o gradnji, ministrica je istaknula da povećanje dimenzija do 3 posto više neće značiti izmjenu građevinske dozvole.

“Mi smo imali slučaj gdje je jedna kuća od 30 i nešto metara bila 18 cm duža”, naglasila je ministrica.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se izmjenama ovih zakona doprinosi uklanjanju barijera, ubrzava procedura i vjerojatno podiže konkurentnost Hrvatske. Posebno mu se svidjela izmjena oko fasada pa je istaknuo da toga ima po cijeloj Hrvatskoj i da se ne radi samo o estetskom već i o energetskom problemu. Stoga smatra da bi rokove trebalo pooštriti.

“To je energetski problem. Netko tko živi pet do deset godina u kući bez fasade više zagađuje, troši više energenata i zato mi se taj rok čini jako velikodušnim”, poručio je Milanović.

Izvor: Index.hr