fbpx

Pola tvornice mi je nestalo, a sad me još žele ubiti!

Zadarska policija istražuje prijetnje smrću upućene 49-godišnjem Miodragu Laciću, većinskom vlasniku “Adrije”, jedne od najvećih riboprerađivačkih tvrtki u Hrvatskoj. Anonimne prijetnje smrću odaslane su mu s nepoznatog broja SMS-om više puta, što je ovaj zadarski poduzetnik u srijedu navečer prijavio policiji.
Osim da je u tijeku istraživanje kako bi se pronašle osobe koje su prijetile 49-godišnjaku, u policiji nisu htjeli potvrditi o kome je riječ, kao ni govoriti o sadržaju poruka, niti imaju li one veze sa sporom koji Lacić vodi oko imovine “Adrije”. – Nadam se da će policija ubrzo otkriti počinitelje. Osim SMS-ova dosad sam pretrpio svašta, no nažalost u interesu istrage zasad ne smijem o tome ništa više govoriti.
Radnici bez plaća

Mogu samo kazati da smo se uhvatili za glavu kada smo ovih dana krenuli raditi inventuru u tvrtki. Pola opreme je nestalo – kazao je Lacić koji je zadarsku tvornicu ribljih konzervi u listopadu prošle godine iznajmio zadarskim poduzetnicima Jadranku Lisici i Nevenu Badurini.

Kao suvlasnici Tvrtke “Adria Zadar 1 d.o.o.” Lisica i Badurina su 18. listopada prošle godine potpisali jednogodišnji ugovor o najmu, no od samoga početka suradnja je krenula nizbrdo i pretvorila se u međusobne napore da se suprotna strana izbaci iz igre.

Optužujući ih za neisplatu plaća i najma, Lacić je ubrzo od Badurine i Lisice zatražio raskid ugovora o zakupu tvrtke, ali mu na Trgovačkom sudu Zadar to nisu odobrili. U kolovozu je za “Adriju” d.d. prekinut predstečajni postupak, te je zasad vrlo izgledno da će ova zadarska tvrtka na koncu završiti u stečaju.

Postupak predstečajne nagodbe nastavit će se po primitku pravomoćnog rješenja u postupku utvrđivanja zloporabe prava, međutim, za vrijeme trajanja prekida predstečajne nagodbe vjerovnici mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Lacić drži da se određene osobe žele okoristiti stečajem kako bi se, nakon što se radnici otjeraju kući, domogli nekretnina.

Miodrag Lacić bio je svojedobno jedan od najuspješnijih i najperspektivnijih zadarskih poduzetnika što je opravdao razvojem svoje tvrtke “Plimex” koju je u relativno kratkom roku od osnivanja uspješnim poslovanjem doveo u sam vrh zadarskih tvrtki i po prometu i po zaposlenosti. Trgovačkim lancem autodijelova “Plimex” napravio je bum, imao je 80 prodavaonica i zapošljavao 400 ljudi.

Modna industrija

U rujnu 2001. godine, na natječaju Hrvatskoga fonda za privatizaciju, upravo tvrtka “Plimex” postala je većinski vlasnik “Adrije”.

Lacić, po struci ekonomist turističkoga smjera, 72-postotni udjel u “Adriji” tada je kupio za milijun DEM. Osim “Adrije”, od 1995. godine, u 100-postotnom vlasništvu “Plimexa” je i Dalmatinska industrija mode (DIMO), dotad u blokadi i s neriješenim statusom, koja proizvodi zaštitnu odjeću od koje 80 posto izvozi na strano tržište.

Istodobno kada i DIMO, dotad uspješni Trgovački lanac autodijelova 2006. godine je otišao u stečaj sa 65 milijuna kuna duga, a jedan od najvećih vjerovnika bila je “Adria”.

Svađa s Renom Sinovčićem

Lacić se često spominje kao poslovni partner svog vjenčanog kuma Rene Sinovčića, vlasnika nekoliko tvrtki i vanjskog suradnika Nogometnog kluba Zadar.

Ljubav je, po svemu sudeći, pukla prošle godine na Trgovačkom sudu u Zadru gdje se vodi spor u kojem “Adria partner”, tvrtka-kći “Adrije”, od Sinovčića potražuje milijune kuna. Sinovčić je prije pet godina od Nikole Popovića, poznatog posrednika nekretninama, kupio tvrtku “Smiljevac projekt”, a zatim je “Adria”, u kojoj Lacić drži 84 posto dionica, osnovala tvrtku “Adria partner” kojoj je Sinovčić prodao “Smiljevac projekt”.

Uhićenje u aferi ‘spice’

Zbog navodne umiješanosti u aferu “spice”, Lacić je 2011. godine uhićen u Zadru. Sumnjičio se za zloporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava tijekom višegodišnje suradnje između “Podravke” i “Adrije” u kojoj je zadarska tvrtka proizvodila riblje konzerve Eva za koprivničku tvrtku.

Izvor: Slobodna Dalmacija