fbpx

BIO JE ŠEF ZLOČINAČKE GRUPE? Danas će pretražiti i ostale kuće i stanove Vidoševićeve obitelji

Istragu protiv Nadana Vidoševića preuzeo je Uskok u čijem bi sjedištu poslijepodne trebao biti ispitan

Istragu protiv Nadana Vidoševića koji je danas privremeno udaljen s čela Hrvatske gospodarske komore (HGK) preuzeo je Uskok u čijem bi sjedištu poslijepodne trebao biti ispitan zbog sumnje da je okupio skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Kako javlja Dnevnik.hr , Vidoševića USKOK sumnjiči za udruživanje u zločinačku grupu radi počinjenja kaznenog djela.

Zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina Vidošević je uhićen u utorak, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Davor Komerički, uhićen u slučaju Remorker sredinom listopada. Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je novac iz Komore izvlačen posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca.

Komerički je istražiteljima navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Zdenki Peternel koju se na početku istrage teretilo da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Novac koji je Komora za neobavljene poslove plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i u gotovini vraćao u Hrvatsku, zadržavajući 10 posto provizije.

Iz tog je slučaja pokrenuta i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a i tu je istragu od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

Osim Vidoševića jučer je uhićena i voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov.

Istražitelji će, kako se doznaje, nastaviti s pretragom Vidoševićevih nekretnina, ali i više kuća i stanova upisanih na članove njegove obitelji.

Cijeli utorak Vidošević je proveo na pretresu svoje vile na Gornjem prekrižju te ureda u Komori iz kojega je sinoć oko oko 20,30 sati odveden pritvorskom nadzorniku. U kući u elitnom zagrebnačkom naselju pronađena je i tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela, za koju mediji tvrde da je “najveća kolekcija slika na Balkanu”.

Državna revizija još je u izvješću za 2010. utvrdila da je Komora od 2005. do 2009. potrošila 7,2 milijuna kuna na 330 umjetnina, iako je ta institucija već imala 460 slika te da je angažirala vanjske tvrtke za poslove koje je sama mogla obaviti.

Odvjetnik Dražen Delač kojega je Vidošević navodno angažirao jutros nije odgovarao na telefonske pozive.

Izvor: Jutarnji list