fbpx

LIJEČNICI NASTAVLJAJU ŠTRAJK Sindikat: “Tužit ćemo ministra Ostojića i izvan granica Hrvatske”

Ministar Linić optužio je sindikate: ‘Babić i njegovi sljedbenici su neodgovorni – htjeli bi još plaća’

Na Izvanrednoj skupštini Hrvatskog liječničkog sindikata, od 100 članova Skupštine, njih 80 bilo je nazočno, a oni su velikom većinom glasova presudili kako se štrajk liječnika, koji traje već 60-tak dana, nastavlja, javlja Slobodna Dalmacija .

Od 80 prisutnih skupštinara njih 78 glasovalo je za nastavak štrajka, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan. I sve druge odluke su donešene ovim omjerom. Također smo odlučili da ćemo kao legalisti poštivati donesenu radnu obvezu, bez obzira što svi pravni stručnjaci ističu kako je ona protuzakonita. Naravno, boriti ćemo se svim pravnim sredstvima, kako u RH, tako i EU da osporimo radnu obvezu, rekao je dr. Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata.

Na Skupštini su još donesene neke odluke, bitne za nastavak “rata” između ministarstva zdravlja i liječnika (čitaj Sindikata op.a.).

Ministar mora jasno donijeti, u pisanom obliku pravila ponašanja tijekom radne obveze. Mora nam napismeno dati odluke, što radimo, koliko radimo i tko radi. Prevedeno na običan jezik, radna obveza podrazumijeva samo redovni rad, a u zdravstvu je to maksimalno 48 sati tjedno, osim kod onih kolega koji su dragovoljno pristali na rad duži od 48 sati tjedno. Zato Skupština poziva i liječnike koji nisu povukli suglasnost na rad duži od 48 sati tjedno, da to što prije i urade. Ujedno, ističem kako ćemo za sada prestati s kuvertiranjem otkaza radi zaštite zdravlja naših pacijenata, zaključio je dr. Božo Bota.

– Sindikat liječnika Hrvatske će iz svojih sredstava, (na računu imaju oko 12 milijuna kuna, op.a.) svim liječnicima koji su štrajkali, a zbog toga su dobili umanjenu plaću, nadoknaditi taj novac koji su izgubili “otimačinom”. Nakon toga ćemo tužiti poslodavca za neisplaćeni iznos, rekao je dr. Božo Bota.

Izvor: Jutarnji list