fbpx

ODLUKA USTAVNOG SUDA DO KRAJA TJEDNA Još nedostaje sedmi glas za sprečavanje referenduma

Svi se suci slažu da pravila za provođenje referenduma nisu dovoljno jasna pa neki tumače da bi upravo to mogao biti argument za njegovu odgodu

Ustavni sud mogao bi se oglasiti o spornom referendumu o braku do kraja ovog tjedna, potvrdio nam je izvor s Ustavnog suda.

Dio sudaca smatra da Ustavni sud treba brzo reagirati, pogotovo nakon što je na njihovu adresu stiglo i više zahtjeva zainteresiranih udruga da se pokrene nadzor nad zakonitošću i ustavnošću raspisanog narodnog referenduma. Prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja jučer su podnijele udruge Kontra, Rišper i Ženska mreža. – Što prije, to bolje. Mislim da se to podrazumijeva samo po sebi s obzirom na to da 1. prosinca kuca na vrata – odgovorio nam je sugovornik s Ustavnog suda na pitanje hoće li sud ovih dana razmatrati pristigle prijedloge.

No ishod konzultacija o tome među ustavnim sucima još je neizvjestan. Iz više smo izvora čuli da svi ustavni suci ne misle jednako po pitanju referenduma o braku, ali svi smatraju da je zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja trebao zatražiti Sabor. Budući da to nije učinio, ustavni suci takav postupak vladajućih tumače kao namjeru da ih se zaobiđe i omalovaži.

Zbog tih okolnosti i oni suci koji sumnjaju u ustavnost referenduma o braku sada su u težoj situaciji. Nekoliko sugovornika uključenih u konzultacije o referendumu potvrdilo nam je da unutar zidova Ustavnog suda traje borba za sedam glasova, koliko je potrebno da se donese odluka o odgodi referenduma ili da se zaustavi njegovo provođenje.

– Nije izgubljena mogućnost da se spriječi referendum, ali još uvijek nema sedam glasova za donošenje takve odluke – čuli smo od jednog sugovornika dobro upućenog u zbivanja na Ustavnom sudu. Razjedinjenost ustavnih sudaca najmanja je kad je riječ o normativnom okviru za provođenje referenduma. Čini se da su svi suci složni u tome da pravila za provođenje referenduma nisu dovoljno jasna pa neki tumače da bi upravo to mogao biti argument za odgodu referenduma.

Takvu odluku Ustavni sud može donijeti u sklopu nadzora ustavnosti referenduma, što mu je i zadaća. Čim je odluka o raspisivanju referenduma objavljena u Narodnim novinama (u subotu), aktivirana je i ovlast Ustavnog suda da nadzire ustavnost provođenja referenduma.

Izvor: Jutarnji list