fbpx

OLUJA SVIH OLUJA UDARILA NA FILIPINE Evakuirano milijun ljudi, vjetrovi pušu i 390 km/h

Haiyan je najjača oluja ove godine, a možda i najsnažnija u povijesti. Dosad je poginulo troje ljudi

MANILA – Supertajfun Haiyan, najjača oluja ove godine, a možda i najsnažnija u povijesti, pogodila je obalu Filipina, prisilivši milijun ljudi na evakuaciju. Oluja je uzrokovala prekid opskrbe električnom energijom i uništila domove mnogih stanovnika.

Najmanje tri osobe su poginule, a sedmero ih je ozlijeđeno, rečeno je na briefingu za novinare u glavnoj vojnoj bazi u Manili. Predviđa se da bi broj mrtvih mogao biti veći.

Struja i telefonske veze u tri provincije su u prekidu, no vlada i telefonski operateri obećavaju da će ponovno uspostaviti veze unutar 24 sata.

Supertajfun pogodio je obalu otočne države dosegnuvši brzinu od približno 313 kilometara na sat, što čini Haiyan najsnažniju tropsku oluju ikad, govore podaci američkih meteorologa.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino pozvao je u četvrtak stanovništvo da se što bolje zaštiti od te orijaške oluje koja je povremeno dostizala brzinu od 389 km/h približavajući se Filipinima.

Predsjednik je upozorio da će neka područja izložena 600 km dugoj fronti koja će se naći na udaru tajfuna, pretrpjeti velike poplave i razorne vjetrove, a obalni pojas mogli bi zapljusnuti valovi visoki do šest metara.

Filipinske zrakoplovne kompanije objavile su da otkazuju stotine letova, uglavnom domaćih, ali i nekoliko međunarodnih.

Oluja će u nedjelju stići u Laos i u Vijetnam.

Filipine svake godine u prosjeku pogodi dvadesetak tajfuna. 2011. tajfun Washi je usmrtio 1.200 ljudi, 300.000 izgnao iz njihova doma i uništio više od 10.000 kuća.

Izvor: Jutarnji list