fbpx

Orkanski vjetar uzeo prvu žrtvu: Stablo u Varaždinu ubilo muškarca! U Rijeci čak 20 ozlijeđenih osoba, u Zadru bura rušila stabla

Najavljeno pogoršanje vremena izazvalo je kaos. Zbog udara orkanskog vjetra zatvorene su autoceste i državne ceste, a problema zbog vjetra i obilne kiše ima diljem zemlje

Kako neslužbeno doznajemo, u riječkoj Hitnoj pomoći imali su najmanje 20 intervencija zbog ozlijeđenih uslijed bure. Radnici iz Marčeljeve Drage su, navodno, u životnoj opasnosti. Policija ne potvrđuje za sada neslužbene informacije da su pali sa skele s osam metara visine. U Rijeci su danas otkazani svi sprovodi, kao i poslijepodnevna nastava, s obzirom da se predviđa pojačanje vjetra.

Zbog obilnih kiša i daljnjeg rasta vodostaja rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji, Hrvatske vode su od 9 sati proglasile mjeru redovnog stanja obrane od poplave za sliv tih dviju rijeka.Budući je već došlo i do izlijevanja rijeke Plitivce zatvorena je županijska cesta između Jalžabeta i Šemovca kraj Varaždina, a zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorena je županijska cesta Paka-Makojišće Donje, kraj Novog Marofa. Zbog odrona zemlje i rušenja nekoliko stabala zatvorena je lokalna prometnica u Brezničkom Humu.

Sinoć je stablo palo na obilaznici, u Ulici Hrvatskog sabora, a vatrogasci su nešto poslije 20 sati izašli na teren te uklonili stablo s ceste. Jutros nešto poslije 8 sati još jedno stablo palo je u Ulici Miroslava Krleže, a uklonili su ga djelatnici Nasada.

Olujno nevrijeme uzrokovalo je i poteškoće u prometu u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su pojedine prometnice popljavljene, ali do prekida prometa nije došlo već se odvija otežano.

Jak vjetar rušio je stabla i električne stupove zbog čega je u pojedinim dijelovima županije došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Zbog obilnih padalina poplavljen je veliki broj obiteljskih kuća, najviše u gradu Zlataru te na području općini Lobor- javljaju iz Centra 112.

Stablo koje je rušio motornom pilom jučer je palo na 58-godišnjeg muškarca koji je preminuo od ozljeda, izvijestila je danas varaždinska Policijska uprava. Očevidom je utvrđeno da je 58-godišnjak na predjelu Polenska jučer oko 10 sati motornom pilom rušio drvo johe debljine oko 30 centimetara, koje se u jednom trenutku srušilo na njega i prignječilo ga na zemlju. Nakon što je liječnik varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu konstatirao smrt, tijelo unesrećenoga preuzela je obitelj.

7:41 – Jako nevrijeme pogodio je jutros cijelu Hrvatsku. U Zagrebu puše jak vjetar i nosi stabla, kontejnera, a nemoguće je hodati s kišobranom jer ih trga. Negdje oko ponoći u Zagrebu su udari vjetra bili oko 60 km/h, a a vatrogasci cijelu noć idu na intervencije diljem grada.

Krk: Rekordni udari bure

Na Krčkom mostu jutros u 7,58 sati zabilježen je rekordni udar bure od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Jutrošnji udar orkanske bure premašio je dosadašnji zabilježeni rekord na tom mostu od 220,7 kilometara na sat, koliko je zabilježeno 4. veljače prošle godine. Najjača ikad izmjerena bura u Hrvatskoj bila je ona na Masleničkom mostu u noći s 21. na 22. prosinca 1998. U toj tzv. božićnoj buri udari su iznosili 248,4 kilometra na sat.

U Zadru bura nosila stabla

Sinoć je stablo palo na obilaznici, u Ulici Hrvatskog sabora, a vatrogasci su nešto poslije 20 sati izašli na teren te uklonili stablo s ceste. Jutros nešto poslije 8 sati još jedno stablo palo je u Ulici Miroslava Krleže, a uklonili su ga djelatnici Nasada.

 DHMZ-u očekuju kako će snaga jutrošnjih udara bure tijekom dana biti i premašena. Najjaču buru i dalje očekuju na Krčkom mostu, no olujni se udari, ne tako jaki, mogu očekivati i pod južnim Velebitom, na Masleničkom i Paškom mostu te na sjevernom Jadranu. Sjeverac će se dijelom u unutrašnjosti smiriti tijekom poslijepodneva, no do njegovog potpunog smirivanja neće doći prije drugog dijela utorka.

Na moru će, najavljuju iz DHMZ-a, cijeli dan puhati bura koja će se početi smirivati tek djelomično sutra prije podne, a do kraja dana u potpunosti.

Rijeka: Bura ruši stabla i diže krovove, uništeni automobili, ima i ozlijeđenih
Orkanska bura tijekom noći i jutra rušila je stabla i nosila krovove u Rijeci i na širem riječkom području. Za promet je zatvorena riječka zaobilaznica u oba smjera, između čvorova Škurinje i Orehovica, a stabla koja su pala na ceste, kao što je to bio slučaj kod Dječje bolnice na Kantridi, pravila su problema u prometu pa su autobusi kasnili i vozili zaobilaznim rutama, a u centru grada su vladali prometni zastoji. Zbog bure je danas zatvoren Sveučilišni kampus na Trsatu, gdje su udari snažni čak 170 kilometara na sat. Na Kozali su, recimo, zabilježeni udari bure od 112 kilometara na sat, na riječkom lukobranu 133, a na Krčkom mostu, koji je također zatvoren za promet, kao i jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, čak 220 kilometara na sat.

Kod opatijske osnovne škole srušena je grana i ozlijeđene su tri djevojčice koje su zbog prijeloma završile u Dječjoj bolnici. Prema prvim informacijama, tri djevojčice lakše su ozlijeđene. Kako su nam rekli u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, događaj se zbio oko 7.40 sati u dvorištu ispred škole, a djevojčice je zahvatila krošnja srušenog stabla. Dvije su zbrinute na hitnoj pomoći KBC-a Sušak, a jedna u Dječjoj bolnici Kantrida i sve je prošlo bez težih posljedica.

Teže su stradala dvojica radnika u Marčeljevoj Dragi. Neslužbeno, radi se o prijelomima te ozljedama kralježnice i glave. U policiji kažu da su te dvije osobe oko 7.40 sati odbačene ispod razine kolnika u blizini teniskih terena.

Lakše tjelesne ozljede zadobio je vozač automobila koji se prevrnuo u blizini Dininih postrojenja u Omišlju na Krku, a orevrtanje kamiona na Grobniku, u blizini restorana putnik, prošlo je srećom bez ozljeda.

Vjetar je nosio salonitne ploče kod parkirališta u Rikard Benčiću pa je oštećeno nekoliko automobila, a digao je i limeni krov u Ulici Milutina Barača te oštetio krov osnovne škole Kozala. Prema prvim informacijama, stabla su srušena i na Kozali kod marketa, na dječje igralište kraj vrtića na Belvederu te u Garićima. U Rijeci je zabilježeno i nekoliko prometnih nesreća, adežurne službe izdale su upozorenje građanima da se ne kreću gradom ukoliko ne moraju te da imaju zatvorene prozore, a ako se nešto dogodilo na njihovoj zgradi, da čekaju dolazak vatrogasaca.

Snažna bura srušila je balon bazena na Kantridi, no srećom, sve je prošlo bez ozlijeđenih. Također, uništen je šator na riječkoj rivi kojeg vjetar opasno propinje, kao da je jedro. U remontnom brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni odvezao se brod, a vrlo brzo su reagirali remorkeri koji ga tegle prema sidrištu.

Snijeg na Sljemenu, na Zavižanu smetovi od čak pola metra
Snijeg je pao na Sljemenu, Zavižanu, Platku, Pargu, vrhu Učke i višim predjelima Gorskog kotara, a zabijelio se i Klek iznad Ogulina, javlja Crometeo.

I na sjevernom Velebitu pao je snijeg, a od meteorologa Ante Vukušića doznaje se da je na Zavižanu palo 8 centimetara snijega, pri čemu olujni vjetar savara snježne smetove mjestimice više od pola metra. Olujni vjetar na mahove s orkanskim udarima u Podgorju je prouzročio kvarove na dalekovodima. Bez struje je više kuća na području Barić Drage, doznaje se u gospićkoj Elektri.

Zatvorena autocesta A1
Zbog orkanskog vjetra za sav su promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački, Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki i Paški most, te riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar.

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike ( D8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A2 Zagreb- Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu u Bregani.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen i Stinica- Mišnjak, te katamaranska Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Zbog rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Prizna, od 18. studenog trajektni promet prema Pagu odvijat će se preko linije Stinica – Stara Novalja, dok će sadašnja linija Žigljen – Prizna biti u prekidu. Plovidbeni red odnosno vremena polaska trajekta bit će pravodobno objavljeni na službenim stranicama Jadrolinije.

Olujna bura prijeti brodicama u novljanskim lukama

NOVI VINODOLSKI – Jaka bura koja je od jutra zatvorila gotovo sve sjevernojadranske morske i kopnene prometnice, zaprijetila je i nanošenjem šteta brodicama u lukama i lučicama. Tako su u novljanskoj luci mnogi vlasnici brodova, jahti i jedrilica obilazili svoje vezove da bi provjerili u kakvom su stanju njihova plovila.

Na vrhu novljanske “Male rive” rano ujutro opasno se nagnuo ‘krstaš’ NO 1000, ali ga je vlasnik, Novljanin Robert Žmikić koji je na vrijeme priskočio zajedno s nekolicinom sugrađana i službujućih časnika u Lučkoj kapetaniji, uspio dodatno osigurati konopima.

Prema riječima šefa Ispostave Lučke kapetanije, kapetana duge plovidbe Miljenka Žanića, u luci je stanje kaotično, ali nasreću štete nema. “Mnogi će vlasnici brodica dežurati čitav dan i osiguravati svoje vezove, ali se nadamo da neće biti većih šteta”, poručio je Žanić. Bura je zasad, koliko je poznato, nanijela i manje štete na objektima, krovovima i opremi prometnica na novljanskom području. (H)

Izvor: Jutarnji list/Zdanas