fbpx

STRANI INVESTITORI “Koče nas porezi i pravna nesigurnost” GRČIĆ “Radimo, ali ne ide preko noći”

Strani ulagači u hrvatsko gospodarstvo ponovno su upozorili na probleme s kojima se suoćavaju kada žele ulagati u Hrvatskoj.

Naime, udruga koja okuplja ino-ulagače, Foreign Investors Council (FIC), predstavila je danas Bijelu knjigu, u kojoj daje ocjenu stanja u Hrvatskoj i upozorava na prepreke s kojima se ulagači susreću pri investiranju svog novca. Ti problemi, poručio je Mladen Fogec, predsjednik FIC-a, pogađaju i strane i domace ulagače.

“Privlačenje stranih ulaganja jako je važno za izlazak Hrvatske iz recesije, te za pokretanje gospodarskog rasa i otvaranje novih radnih mjesta”, ocijenio je Fogec.

Kao glavne probleme s kojima se susreću ino-ulagači u Hrvatskoj, Fogec je naveo pravnu nesigurnost, visoke poreze i česte izmjene poreznih propisa, parafiskalne namete, birokratske prepreke i neodgovarajuće radno zakonodavstvo. Posljedica toga, istakao je Ante Babić, tajnik FIC-a, je to da je Hrvatska po nizu kriterija medju najgorima u EU.

Istraživanje FIC-a pokazuje da glavni problem u sljedećoj godini ostaje fiskalna politika. Investitori u 2014. očekuju pokretanje slaboga gospodarskog rasta u drugoj polovici godine, nisku inflaciju i održavanje stabilnog tečaja kune, ali i visoke kamatne stope, što je posljedica pada hrvatskog kreditnog rejtinga.

Bijelu knjigu danas je primio i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, koji je jedini iz Banskih dvora branio boje Vlade. Grčić je istakao da je Vlada puno napravila na jačanju poslovne klime i da će to i dalje raditi, ali upozorio je da promjene ne idu preko noći.

Grčić: Iduća godina mora biti prekretnica

“Uvođenje poreza na nekretnine od početka je bio naš program. No, problem je tajming. Očito je da ćemo tajming morati prolongirati dok ne izađemo iz krize”, kazao je Grčić novinarima nakon FIC-ova skupa u Mimari.

Grčić i dalje vjeruje da ćemo u sljedećoj godini, nakon pet godina gospodarskog ponora, zabilježiti rast gospodarske aktivnosti.

“Iduća godina mora biti prekretnica, poručio je potpredsjednik Vlade.

U ovoj godini očekuje nultu stopu rasta, ili neznatnui pad gospodarstva. Tvrdi i kako ne vidi nikakav problem u tome što Vlada često mijenja svoja očekivanja gospodarskog rasta. To rade, zaključio je Grčić, i međunarodne institucije, koje svoje prognoze rasta korigiraju dva do tri puta godišnje.

 Značaj stranih ulaganja za Hrvatsku

– broj hrvatskih tvrtki sa stranim vlasnikom: oko 1500

– udio ino-kapitala u ukupnom kapitalu u Hrvatskoj: 41,6%

– udio ino-kapitala u ukupnim prihodima u Hrvatskoj: 45,3%

– udio u izvozu: 55%

– udio u ukupnoj zaposlenosti: 20%

– udio u ukupnim investicijama: 39%

Izvor: FIC, podaci za 2012. g.

Izvor: Jutarnji list