Tomislav Glavić, MasVin i Maraska šampioni Sabatine

Da nije Zadrana ova Sabatina bi puno manje vridila, reklo je više sudionika 23. međunarodnog susreta vinara i vinogradara koji se, pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, odvijao od 24. do 27. listopada u hotelu “Amfora” u gradu Hvaru.

– Najbolji ste i gotovo, opetovala je i Katja Šimac, voditeljica i urednica gledane emisije Agro Svijet.

U četiri dana, koliko je ova priredba trajala, ona se nije odvajala od vinara iz zadarskog kraja.

Katja uz Zadrane

– Imaju najbolja vina, a kad ne rade, znaju se lipo družiti i zabaviti, kaže Katja, fetiva Splićanka podrijetlom s Visa, koja voli Zadar i poštuje naše vinare. Prati njihov rad i šteta je, kaže, što ih na Sabatini nije bilo više. I njih, vinara, i uzoraka njihovih vina.

Ove godine, naime, vinari s područja Zadarske županije poslali su na degustaciju i ocjenjivanje “samo” 69 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića. Malo u odnosu na domaću Splitsko-dalmatinsku županiju, koja je s čak 124 uzorka apsolutni rekorder. Sama gotovo koliko i sve ostale županije, njih 16 uključujući i zadarsku, koje su sveukupno imale 179 uzoraka.

E, ali pazi sad!

Od 69 uzoraka vinara iz zadarskog kraja, samo dva vina ostala su bez medalja. Osvojeno je, znači, ukupno 67 medalja i to 27 zlatnih, 29 srebrnih i 11 brončanih odličja.

Ne mogu svi kao Trifun

– Šteta je što mnogi nisu bili u mogućnosti doći u Hvar, osobno nazočiti dodjeli nagrada i preuzeti svoja odličja u subotu navečer u hvarskom Arsenalu, kaže Trifun Poljak, koji se okitio s četiri, i to zlatne medalje. Znači četiri uzorka, četiri zlata. Fantastično! No, Trifun je uspješni poduzetnik i povratnik iz Švicarske, vlasnik vile Žane u Diklu, vinarstvom se bavi iz hobija i sebi može priuštiti trošak od nekoliko tisuća kuna da bi sa suprugom Radom sudjelovao na Sabatini i sličnim vinarskim manifestacijama.

Čitatelje koji to još ne znaju sigurno će zanimati što sve ulazi u strukturu troškova vinara koji se želi ogledati na Sabatini. Najprije treba dostaviti uzorke vina, svaki u dvije boce od 0,75. Za ocjenjivanje svakog pojedinog uzorka plaća se 150 kuna. Toliko za otvorena vina. Za buteljirana – uz svaki uzorak dostavlja šest butelja, a ocjenjivanje po uzorku košta 300 kuna. Ako je vinar iz Zadra i ide na Sabatinu u Hvar mora još izdvojiti za gorivo do Splita cca 300 kuna, za cestarinu oko 120 kuna, povratnu kartu za trajekt od Splita do Starigrada na Hvaru 78 kuna po osobi, tri polupansiona u hotelu 1.200 kuna, večere, pića… Nas dvoje, kaže Trifun Poljak, sve zajedno stajalo je oko 3.000 kuna, ali nije nam žao. Bilo je lipo vrime, program zanimljiv, radionice poučne, vinogradarski izleti po otoku nezaboravni, a kad se tome dodaju i druženja te osvojena odličja, ukupni dojam je više nego pozitivan, kaže Trifun Poljak. On je i jedini od svih ponosni vlasnik zlatne medalje za svoj Cabernet Sauvignon.

Jakovina pohvalio Marasku

Dobro, da ne bi ispalo da samo “pilamo” po troškovima, vratimo se na početak Sabatine.

Zapravo na zagrijavanje prije svečanog otvaranja, a opet u režiji Zadrana. Za sve sudionike i goste, među kojima je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zadarska Maraska je priredila koktel dobrodošlice. Tad se još nije znalo da će Jaguar, biljni liker ove zadarske tvrtke, tri dana poslije biti proglašen šampionom jakih alkoholnih pića. Nije to znao ni resorni ministar Jakovina. Kušajući sokove i neke od mješavina što ih je pripremao vješti barmen, ministru se otelo: – Svaka čast. Kad se spomene Maraska ljudi obično pomisle na Maraskino, a tu je i puno drugih, vrijednih proizvoda, rekao je Jakovina, napuštajući improvizirani Maraskin bar u multimedijalnoj dvorani hvarske “Amfore”. Dvadesetak koraka i evo ga već na svečanoj pozornici, zajedno s Lordanom Ljubenkovim, predsjednikom Zadružnog saveza Dalmacije.

Otvarajući Sabatinu ministar Jakovina poželio je nove uspjehe svim dalmatinskim i hrvatskim vinogradarima. Ali ne treba imati iluzije da će na vinskoj karti Hrvatska ikada biti velika kao Australija, Francuska ili Čile.

– Hrvatska nikad neće biti zemlja koja proizvodi velike serije i količine vina, ali ćemo biti Hrvatska koja će na mapi vina Europe imati vrhunska vina, imat će cijenu, imat će kvalitetu i ime. Uz to imamo i naš turizam, pa ih možemo i doma plasirati. Mi kao ministarstvo smo tu da napravimo sve ono što sustav treba napraviti da vam se pomogne, da skinemo one barijere na koje nailazite, jer je riječ o izuzetno važnom sektoru gospodarstva Republike Hrvatske – kazao je ministar Tihomir Jakovina otvarajući ovaj tradicionalni susret vinara i predstavnika resornih im institucija iz šire regije, te im poručio da u većoj mjeri koriste sredstva iz europskih fondova (12 milijuna eura) i već sada završavaju svoje projekte.

Čudo iz Ravnih kotara

Odmah nakon otvaranja ovog najstarijeg vinarskog susreta u Hrvata, na svečanu pozornicu, zajedno s još šestoricom dobitnika godišnjih priznanja, pozvan je Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci. Iz ruku Anđelka Katavića on je preuzeo prestižnu nagradu – Zlatnu amforu za izuzetan doprinos razvoju vinarstva i vinogradarstva na, ne samo području ove općine, nego i cijelih Ravnih kotara. Može se slobodno reći da je općina Stankovci u Zadarskoj županiji napravila pravo čudo. Ne samo da su Stankovci obnovili uništene i zapuštane vinograde, već su se podigli i novi te se značajno poboljšala kakvoća njihovih vina. Smotra vina sjeverne Dalmacije u Stankovcima, koja se održava na Svetog Vinka prerasla je lokalne okvire. Od “vinogradarske pustoši” Stankovci su prerasli u značajno vinsko središte, istaknuto je u obrazloženju stručnog povjerenstva.

Zahvaljujući na nagradi Baradić je podsjetio kako je prije 16 godina zajedno s Radoslavom Bobanovićem i suradnicima pokretao vinske degustacije u Polači i Stankovcima.

Performans Željka Baradića

– Da je netko prije 16 godina rekao da će se 2013. u Zadarskoj županiji proizvoditi 4 milijuna litara, što vrhunskoga, što kvalitetnog vina, malo tko bi povjerovao. Isto tako da je netko spomenuo da će vinari Ravnih kotara biti nagrađivani najsjajnijim odličjima na vinskim manifestacijama diljem Hrvatske, ali i u Europi, primjerice na Decanteru u Londonu (Rade Bobanović, Šime Škaulj, Božo Bačić…) te da će izvoziti svoje vino u SAD i da će nekome našem vinaru, kao što su Šimi Škaulju, u podrum doći švedski kralj i kraljica – ta bi izjava bila proglašena glupošću godine, a vidite, postala je istina. Čelna istina! – rekao je Baradić.

U proteklih 16 godina Općina Stankovci je sufinancirala, u suradnji sa Zadarskom županijom, nabavku više od 200 tisuća sadnica vinove loze te kroz razne oblike potpora iz proračuna izvojila oko 2 milijuna kuna. Za uspjeh naših vinara ključna je ipak bila edukacija. Oni vinari koji su poslušali struku idu naprijed i u našem kraju nema podruma u kojem ima kvasine, rekao je u svom stilu Baradić. Moglo bi se reći da su Zlatnu amforu dobili i za 2.400 uzoraka vina koliko je pristiglo i ocijenjeno u sklopu dosadašnjih šesnaest Vinkova, manifestacije na koju su u Stankovcima posebno ponosni.

Mogao je Željko nizati još puno činjenica u prilog odluci ocjenjivačkog suda da baš Općini Stankovci dodijele Zlatnu amforu, ali on se, opet u svom stilu, odlučio na predstavu ili performans, kako se to danas kaže.

Organizatorima Sabatine, vodstvu Zadružnog saveza Dalmacije i predstavnicima resornog ministarstva, među kojima je, uz ministra Jakovinu, bila i državna tajnica Zvjezdana Blažić, dakle da im ne bi pojašnjavao kakav vinarski “boom” se dogodio u Ravnim kotarima on je na pozornicu donio korpu krcatu najboljim vinima Anića, Vrsaljka, Škaulja, Bačića, Glavića, Bobanovića i drugih uspješnih vinara zadarskog kraja. Dok je on darivao spomenute, na pozornicu je stigao poveći transparent i na njemu velikim slovima ispisan slogan: “KVASINE NI ZA SALATU”. Dvoranom se prolomio pljesak. Ovacije na otvorenoj sceni.

– Ma jesi vidija. Sve je reka u dva poteza, prokomentirao je Želimir Bašić, predsjednik Skupštine ZSD-a. Izveo predstavu i osvježija Sabatinu.

Nikolina, Bage i tri od sedam

Sve se dalje odvijalo kao na filmu. Radionice, Sabor vinogradara, znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta pa stručni skup Poljoprivredno savjetodavne službe. E, tu triba stati. Imalo se što čuti, naročito kad je mlada mag. ing. agr. Nikolina Paleka iz službe Zadarske županije pojašnjavala kako je paški Gegić od zaboravljene sorte postao perspektivno vino. Prof. dr. sc. Ante Kolega Bage je u svojoj diskusiji nadahnuto govorio o potrebi spašavanja vinarsko-vinogradarske proizvodnje, koja prema sadašnjim pokazateljima, neminovno propada. Nije dostatna samo pomoć EU, koja se inače slabo koristi, nego mora postojati strategija spašavanja vinogradarstva i ljudi na područjima koja se iseljavaju. Primjeri nam mogu biti Francuska, Australija i Grčka koje uspješno preko proglašavanja vinograda spomenicima kulture spašavaju ugrožene posjede.

Na taj način je moguće financirati čak 70 posto proizvodnje iz zajedničkih, proračunskih sredstava, rekao je profešur Kolega. On je predložio i zaključke koji, reče, jamče renesansu vinogradarstva, navlastito na otocima.

Zanimljiva, ozbiljna tema o kojoj će još sigurno biti riječi.

Nakon tri dana na Hvaru svi su s nestrpljenjem iščekivali subotu navečer i – proglašenje pobjednika. Šampiona. Uručivanje priznanja najboljima.

Hoće li se i tko od naših naći među laureatima?!

Vraga neće. I to ne jedan, već tri. Među ukupno sedam šampiona iz cile Hrvatske čak tri naša: Tomislav Glavić, PZ Maslina i vino, Maraska.

Da se tamo zatekao naš osebujni Slavko Gospić ovo bi vjerojatno prokomentirao, na svoj način: A, vrag se tome nada! Tim riječima i mi zaključujemo ovaj report s netom završene Sabatine. Poželimo još samo da na idući međunarodni susret vinara i vinogradara naši predstavnici dođu u punom sastavu. A za dobra vina uvik će biti i pilaca i medalja. Vina koja se, kako reče poznati hvarski vinar Andro Tomić, ne piju na litre, nego na ure.

ŠAMPIONI SABATINE 2013,
OTVORENA VINA

* Najbolje otvoreno crno vino MERLOT 2013. TOMISLAV GLAVIĆ Benkovac

*Najbolje otvoreno bijelo vino POŠIP 2013. OPG HORA, vl. JOSIP ŽUVELA Hvar

BUTELJIRANA VINA

*Šampion kvalitete slatkih, pred. i spec. vina TRAMINAC MIRISAVI, KASNA BERBA, IZBOR SVIH BOBICA 2011. ERDUTSKI VINOGRADI d.o.o. Erdut

*Šampion kvalitete crnih vina ZLATAN PLAVAC GRAND CRU 2010. ZLATAN OTOK d.o.o. Jelsa

*Šampion kvalitete bijelih vina POŠIP MARKO POLO 2012. POŠIP PZ ČARA Čara

*Najbolje zadružno vino CABERNET SAUVIGNON 2011. POLJOPRIVREDNA ZADRUGA “MASLINA I VINO” Polača

JAKA ALKOHOLNA PIĆA

*Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića JAGUAR, BILJNI LIKER MARASKA d.d. Zadar

Vicešampion kvalitete jakih alkoholnih pića NERETVANSKA TRAVARICA MARKOTA d.o.o. Opuzen

IZGLED PROIZVODA

Šampion izgleda proizvoda GRK BIRE 2012. FRANO MILINA – BIRE Lumbarda

II. nagrada za izgled proizvoda POŠIP 2012. VINARIJA JOKIĆ d.o.o. Lišane Tinjske

III. nagrada za izgled proizvoda POŠIP SV. IVAN 2012. POŠIP EXPORT obrt za proizvodnju grožđa i vina Čara

SVE VIŠE LIKERA OD MARAŠKE

– Ocjenjivanje je trajalo sedam dana. Pristigao je rekordan broj uzoraka (303), posebno kod otvorenih vina i alkoholnih pića. Što se tiče kakvoće, posebno pokazuju potencijal bijela vina iz ovogodišnje berbe.

Kod alkoholnih pića također je značajno povećanje kvalitete, ali i broj i vrsta proizvoda naročito kod likera. Zabilježen je dosad najveći broj uzoraka na bazi višnje maraske i to pretežito iz Zadarske županije. Veseli što se plod te endemske voćke sve više koristi za proizvodnju izvornih alkoholnih pića.

Povećan je broj uzoraka i na bazi rogača.

S druge strane, smanjen je broj uzoraka na bazi meda što je lani bio pravi “boom”. Kod buteljiranih vina konstantan rast kvalitete i povećanje vina od autohtonih sorti, posebno sorte pošip, ocjena je Želimira Bašića, predsjednika Skupštine zadružnog saveza Dalmacije.

ZADRANIMA 27 ZLATNIHM 29 SREBRNIH I 11 BRONČANIH MEDALJA

Na Sabatinu su pristigla ukupno 303 uzorka iz svih hrvatskih županija. Najviše iz Splitsko-dalmatinske (124), zatim Zadarske (69), Dubrovačko-neretvanske (41), Istarske (16), Vukovarsko-srijemske (10). Od 69 uzoraka vina koje su na ocjenjivanje poslali vinari s područja Zadarske županije, čak 27 je osvojilo zlatne medalje, 29 srebrne i 11 brončane, a samo dva vina ostala su bez nagrada.

Izvor: Zadarski list