fbpx

ULOŽILI BI MILIJUNE, ALI… Još jedan dokaz besmislenosti hrvatskog birokratskog aparata

Više od stotinu milijuna kuna u nove pogone žele uložiti požeški metalo-prerađivači, a gotovo jednako toliko i proizvođači namještaja. Svi su veliki izvoznici na zapadna tržišta, pa su daljnja ulaganja nužna. No, pogađate, zapelo je na papirologiji.

Izmjene GUP-a i dozvole ove dvije uspješne tvrtke čekaju više od godinu dana.

U pogonu ”Coloremajla” za proizvodnju dimovodnih cijevi i kamina radi se danonoćno. Gotovo sve što proizvedu, završi u izvozu. Narudžbe za skandinavske kupce su velike, a rokovi kratki. U novu tvornicu planiralo se uložiti 60 milijuna kuna – i to pokraj postojećih pogona, na vlastitoj parceli. Na dozvole i prenamjenu parcele čekaju godinu dana.

Isti problem ima i tvornica namještaja ”Spin Vallis” koja zapošljava 500-tinjak ljudi. Žele uložiti 12 milijuna kuna u novi pogon, sušare te proizvodnju energije za vlastite potrebe. Višak bi prodavali na tržištu. I oni su zainteresirani za zemljište u gradskoj industrijskoj zoni, no i njihove dobrodošle investicije su već duže vrijeme ”na čekanju”, javlja HRT.

Budući da su napokon prihvaćene izmjene GUP-a, među kojima i uređenje gospodarskih zona, ova su ulaganja sada izglednija.

Izvor: mobile.net.hr