fbpx

TELEKOM TVRTKE NE ŽELE OTPISATI 700 MILIJUNA KUNA “Ne možemo građanima oprostiti dugove! To je preskupo”

Naplata dugovanja stvara niz drugih troškova za koje ne znamo bi li mogli biti uključeni u najavljenu poreznu olakšicu

Građani telekomunkacijskim kompanijama duguju 700 milijuna kuna za koje je izvjesno da ih dobrovoljno ne misle platiti, odnosno toliko iznosi dug građana telekom industriji zbog kojeg su im računi blokirani i riječ je o tri posto svih blokada.

Mogućnost da se tereta toga duga riješe na način da građanima koji ga ionako nemaju odakle platiti oproste dug u zamjenu za poreznu olakšicu telekom kompanijama nije nužno najsretnije riješenje.

Troškovi naplate
Ministar finanicja Slavko Linić omogućio im je izmjenama Zakona o porezu na dobit da otpisuju dugove bez provođenja ovrhe do iznosa od dvije tisuće kuna, no u samim kompanijama odlučili su reći da na to nemaju nikakvih komentara.

Upućeni menadžer iz telekom industrije koji je želio ostati anoniman pojašnjava kako se otpisom duga naslalog telefoniranjem kompanijama otvara niz pitanja na koje odgovore nemaju.

Naime, oni su sve te dugove već pokušali naplatiti ne samo ovrhom, već i sudskim postupcima.

– Naplata dugovanja generira niz troškova koji su dugotrajnim postupcima često budu višestruko veći od početnog duga.

Kada bi telekomi dlučili oprostiti neki dug, postavlja se pitanje bi li porezna olakšica koji bi mogli dobiti bila dovoljno izdašna da telekom može platiti sve troškove, poput odvjetničkih i sudskih troškova te troškova za Finu, nastale pokušajem da se taj dug naplati – pojašnjava upućeni menadžer.

Telekom industrija nije, kako kaže u istom položaju kao država, a u lošijem su položaju i od banaka.

Naime, telekomi za razliku od države nemaju uvid u imovinsko stanje svojih korisnika, odnosno oni ne mogu znati koji njihovi neplatiše su socijalni slučajevi koji nemaju nikakvu imovinu iz koje bi mogli platiti dug.

Bilo bi jako lijepo oprostiti dugove onima koji ih zaista ne mogu platiti, a i kompanije bi uštedjele na pokušaju uzaludne naplate, ali mi ne znamo tko može, tko ne može platiti – žali se.

Za razliku od banaka, telekomi nisu umreženi, odnosno međusobno ne dijele podatke o dugovima građana, kao što ih banke dijele kako bi izbjegle davanje kredita ljudima koji nekoj drugoj banci već ne plaćaju ranije podignute kredite.

Zbog toga, praksa otpisa dugova za usluge telefoniranja može, pribojavaju se u telekom industriji dovesti do toga da korisnici koji uzimaju usluge kod raznih operatera s namjerom da nikada ne plate račune izvuku najveću korist iz oprosta dugova. Vodeće kompanije u telekom industriji HT i Vipnet mogućnost koju im nude Linićeve izmjene zakona o porezau na dobit nisu htjeli službeno komentirati zato što tek trebaju izračunati može li im oprost dugova biti profitabilan.

Telekom industrija šesta je na listi onih kojima građani s blokiranim računima najviše duguju.

U blokadi 600 milijuna
Prvi je financijski sektor koji drži 67 posto svih blokada, a tu su banke i leasing kuće, potom državni proračun sa 7 posto svih blokada i tvrtke koje građanima pružaju komunalne usluge sa 6 posto svih blokada. Građani građanima, prema podacima ministartva financija u blokadi na računima drže 600 milijuna kuna.

Izvor: Jutarnji list