fbpx

AFERA POMOĆNIK: Što veže Šegona, Nižića, Sinovčića i Zrilića?

Preko puta Zagrebačke pivovare, okuplja zanimljivo društvo- među redovitim je gostima Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a, koji povremeno popije piće sa Šegonom. U pizzeriju, smještenoj u blizini nekadašnje središnjice SOA-e na Kuniščaku, navraćaju i pripadnici obavještajne zajednice, ali i bivši policijski načelnici. U vrijeme suđenja Anti Gotovini, u Da Vinciju su se dogovarale pojedinosti oko skupljanja novca za njegovu obranu”, piše današnje izdanje Poslovnog dnevnika otkrivajući detalje o Pizzeriji Da Vinci o kojoj je nedavno pisao Index. Osim liste gostiju u restoranu kojeg vodi sin pomoćnika ministra financija, opisuje se i suradnja s nekim vrlo “slikovitim poduzetnicima”.

U Poslovnom dnevniku tvrdi se kako u pizzeriju rado zalazi i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker, koji se 2010. pojavio i na otvorenju preuređenog Šegonovog hotela Korkyra, a koji je danas u upravi HBOR-a. U istoj je pizzeriji viđen i Šukerov nasljednik, SDP-ovac Slavko Linić. Stalni gosti su i suci nedalekog Općinskog kaznenog suda. No kako piše Poslovni bivši policajac Šegon nije dobar samo s ljudima iz državnog aparata već i sa nekim slikovitim poduzetnicima.

Što veže Zrilića i Šegona?
“Sedam godina, od 1995. do 2002., bio je predsjednik uprave zadarskog Nautilusa, koji se tada zvao Trgo folijaplast i proizvodio samoljepljive trake. Ta tvrtka suvlasništvu Hypo Alpe- Adria- Beteiligungen iz Klagenfurta i zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, nekadašnjeg konzultanta Hypo banke je tijekom Šegonova mandata dala u zalog svoje nekretnine kako bi lokalni poduzetnik Zvonimir Nižić zvani Grof kupio paket dionica Zadranke, nekoć najveće zadarske trgovačke kuće, s nizom nekretnina. Nakon što je poduzetna ekipa preuzela tvrtku- a u čemu im je, kako navode mediji, pomogao i Reno Sinovčić – Šegon je 2000. ušao u NO Zadranke”, piše Poslovni dodajući da je Nakon par godina Zadranka je likvidirana, Šegon se vratio u Zagreb, a za predsjednicu uprave Nautiliusa postavljena je Saida Mavra, koja je tamo ostala do 2007. Ta je menadžerica paralelno bila angažirana i u zadarskoj Jaderi, također povezanoj sa Nižićem Grofom, te zagrebačkoj Grafotehni, koju sudski registar povezuje i sa Zrilićem i sa Nižićem.

“Saida Mavra od 2009. sjedi u upravi zagrebačkog Elektroprometa, tvrtke u kojoj kadrovira poduzetnik Michael Ljubas“, podsjeća Poslovni.

U tekstu se naglašava da je Šegon predsjednik Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija, koje donosi odluke o sudbini skoro 6.000 tvrtki koje su ušle u program predstečajnih nagodbi, s ukupno prijavljenih 53 milijarde kuna obveza. Nedavnim raspadom Državnog inspektorata njegovo je ministarstvo postalo izravno nadležno za financijske inspektore. Ukupnu količinu moći njegove obitelji povećava i činjenica da je supruga Ivna Šegon članica uprave Fine.

Z.B.
Izvor: index.hr