fbpx

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Šegona

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa.

Privatni interes proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem je Šegon obavljao dužnost pomoćnika ministra financija trgovačko društvo Facta Vera, u kojem Šegon ima 20 posto udjela u vlasništvu, ishodilo kredit od HBOR-a koji uključuje i stjecanje državnih potpora i subvencija, kazala je.

Orešković ističe kako javni interes proizlazi iz zahtjeva da se javna dužnost obnaša u javnom interesu te da državna tijela koja dodjeljuju sredstva iz državnog proračuna postupaju transparentno i sukladno unaprijed propisanim uvjetima i kriterijima.

Postupak protiv Šegona pokrenut je i radi utvrđivanja je li u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija počinio neko od zabranjenih djelovanja dužnosnika iz članka 7. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kako bi utjecao na sklapanje Ugovora o kreditu između HBOR-a i Facta Vere.

Postupak je također pokrenut kako bi se utvrdilo je li pri stupanju u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu došlo do povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je pozvalo Šegona da mu u roku 15 dana dostavi očitovanje o razlozima pokretanja postupka radi utvrđivanja sukoba interesa.

Izvor: HINA/ZADARdanas