fbpx

Zrilićev dugogodišnji suradnik Branko Šegon u problemima – Linić mu kao pomoćniku sredio državni kredit od 15,6 milijuna!

Zrilićev bliski prijatelj i poslovni suradnik Branko Šegon prozvan je uz ministra Slavka Linića u aferi “Pomoćnik” za namještanje državnog kredita HBOR-a u iznosu od 15,6 milijuna kuna za Šegonove posrnule tvrtke. Šegon je bio devet godina zaposlen u tvrtki Nautilus d.o.o. u vlasništvu Zdenka Zrilića, a 2000. godine je bio i u Nadzornom odboru Zadranke d.d. Zadar

Kako otkriva portal index.hr tvrtka pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona korisnica je kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. godine u iznosu od 31,2 milijuna kuna od čega je polovina financirana od strane HBOR-a a druga polovina iz Hypo Banke. U vrijeme kada je HBOR odobrio kredit Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a je bio i još uvijek je – njegov šef u ministarstvu financija Slavko Linić.

Branko Šegon karijeru je započeo kao linijski inspektor za financijske institucije u Odjelu gospodarskog kriminaliteta MUP-a te je bio glavni analitičar za gospodarski kriminalitet u sektoru krim policije MUP-a gdje je ostao sve do 1993. godine.

Ubrzo je prepoznao veći interes u privatnom sektoru te se zaposlio u tvrtki Nautilus d.o.o. zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, inaće nekadašnjeg savjetnika Hypo banke. Zrilića, pak, prate razne afere – od one o povezanosti s Günterom Striedingerom, bivšim članom uprave Hypo banke do poslova s Vladimirom Zagorcem.

Šegon je bio i član Nadzornog odbora trgovačkog društva Zadranka d.d. Zadar 2000. godine.

Šegon se javno u medijima hvalio poznanstvom s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Oni su osobni prijatelji još od kraja osamdesetih kada je Šegon u Ministarstvu unutarnjih poslova bio načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet splitske policije. I danas se kaže Šegon vidi s Bajićem s kojim popije kavu.

Uzevši u obzir znanje i poznanstva Šegon je određenom profilu hrvatskih gospodarstvenika blago rečeno “zlatna ribica”.

S Linićem se zbližio 2003. godine te ih također veže očito prijateljstvo.

Na kraju ako uzmemo u obzir i činjenicu da je polovinu kredita od 31,2 milijuna kuna financirala Hypo banka, priča poprima sasvim novu dimenziju.

Z.B.
Izvor: index.hr