fbpx

Evo koje automobile hrvatski ministri voze privatno

Najskuplje i najnovije vozilo vozi ministar policije, dok su Milanka Opačić i Slavko Linić svoja privatna vozila prodali

Dok svoju ministarsku poziciju koriste za udobnu vožnju u automobilima koje plaćamo u vrijednosti manjeg stana u središtu Zagreba, ministri privatno imaju automobile kao i prosječni Hrvati. Dok s pozicije moći traže Audije A6 pojedinačne vrijednosti 650 tisuća kuna, listajući po njihovim imovinskim karticama ne može se steći dojam da ministri imaju strast prema vozilima i da pretjerano odskaču od sugrađana.

Najskuplja igračka

Najskuplju “igračku”, ali to nije automobil, ima Slavko Linić – brod Feretty 39 vrijedan pola milijuna kuna. Linić u kartici piše da je Ladu Nivu iz 2003. prodao, no nigdje nema njezine vrijednosti niti se ona spominje u prijašnjim imovinskim karticama. Najskuplji automobil ima ministar policije Ranko Ostojić. Vozi Kiju Sorento. On je jedini koji je u vrijeme mandata kupio automobil, a 124.155 kuna, polovicu vozila, otplaćuje na leasing. Vozila skuplja od dvjesto tisuća kuna imaju još ministri Mihael Zmajlović i Rajko Ostojić koji ujedno ima i najveći vozni park. Zmajlović ima ford S-max iz 2010., dok Ostojić vozi Nissan Quashqai iz 2007.

Ostojićeva supruga vozi VW Polo iz 2003., a imaju još i Audi A3 od 40.000 kuna. Bez kreditnog zaduženja svoj je BMW kupio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, dok mu supruga ima Aveo iz 2007. Grčić ga je u kartici procijenio na 40.000 kuna. Premijer Milanović ima VW Passat iz 2005. koji cijeni na 20.000 eura. Da nije zaslužio vožnju kočijom ni kao privatna osoba, pokazuje Željko Jovanović svojim Volvom S 60D 5 koji je podjednako vrijedan kao i Milanovićev Passat. Jovanovićeva supruga ima VW Polo iz 2004. Podjednako vrijedan, ali noviji automobil, Peugeot 5008 iz 2010. vozi Gordan Maras, jedan od rijetkih ministara koji se hvali da na posao dolazi privatnim vozilom.

Gramzivost na vlasti

I dok većina ministara ima automobile, Anti Kotromanoviću i Ivanu Vrdoljaku strast su motocikli. Kotromanović, uz Mazdu CX7 iz 2008., ima motocikl Beverly, a Vrdoljak čak dva – mopede Piaggio Vespu iz 2006. i Kymco Downtown iz 2013. kojim dolazi na posao. No u obitelji ima i automobil, suprugin Audi A4 iz 2005. Zanimljivo je da ministri s najdebljim imovinskim karticama voze jeftinija vozila. Mirando Mrsić ima suprugin Renault Megane od 75.000 kuna, Vesna Pusić ima Fiat 500 od 33.000 kuna, a Miljenić Renault Espace od 60.000 kuna. Dio ministara uživa u blagodatima službenog vozila pa Tihomir Jakovina, Andrea Zlatar Violić i Milanka Opačić nemaju svoje vozilo. M. Opačić prije nešto više od godinu dana za 71.000 kuna prodala je Renault Megane iz 2009. Gramzivost na vlasti, koja je u neskladu s privatnim životom političara, ne čudi analitičara Žarka Puhovskog.

– U Hrvatskoj se vlast doživljava kao sredstvo da se konačno ostvare životni snovi: da se bude na televiziji ili da se napokon ima auto koji nikada nisu mogli imati – kaže Puhovski ističući da u Europi dužnosnici nerijetko imaju skuplje automobile u privatnim garažama. – Vani se ne prave važni. Usto u Hrvatskoj širok broj ljudi ima pravo korištenja službenih automobila, što je suludo. Vladajući ktome nemaju sposobnost da pokažu empatiju. Naš premijer u obilasku poplava govori ljudima da je u Engleskoj gore – zaključuje.

 Izvor: Večernji list