fbpx

Afera Šogorica: Hoće li Milanović na sebe primijeniti visoke moralne kriterije? Treba li otići?

Dok javnost iščekuje ‘fatalno’ obraćanje Slavka Linića, koji će navodno danas u podne objaviti svoja saznanja o Zoranu Milanoviću kojima će, kako piše Novi List , izazvati prijevremene izbore, prva prava afera vezana za samog premijera već je potresla javnost.

Večernji list objavio je danas kako je, dva mjeseca nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik hrvatske Vlade, tvrtka supruge njegova brata Krešimira Milanovića dobila od HBOR-a 250.000 eura kredita (oko 1,9 milijuna kuna) s kamatama od 4,4 posto. Iako premijerov brat tvrdi kako nema veze s tim kreditom niti sa bivšom suprugom s kojom ne živi već tri godine, ova priča premijera Milanovića stavlja u vrlo neugodnu poziciju i ‘sivu zonu’ zbog koje je smijenio Linićevog pomoćnika Slavka Šegona. Tada je kazao kako je u slučaju Šegonova kredita u HBOR-u vjerojatno sve legalno ali je u sivoj zoni, a tu SDP-u nije mjesto. Osim toga, poručio je, za državne dužnosnike vrijede drukčiji, najstroži kriteriji… ‘Ako obitelj posluje s nekom firmom koja je u vlasništvu države – javi se unaprijed Povjerenstvu za sukob interesa. Ja i moji suradnici se ne želimo kasnije baviti tjednima problemima za koje ne znamo… Koji možda nisu kažnjivi ali predstavljaju problem’, poručio je Milanović nakon slučaja Šegon čelnicima javnih tvrtki. Hoće li visoke kriterije i famoznu letvicu koju je postavio kad je tražio ostavku Mirele Holy primijeniti i na sebi?

Iz Vlade su jučer poručili kako nemaju saznanja o ovom kreditu. No, u rujnu 2013., kad je Večernjak prvi put pokušavao provjeriti priču, iz Banskih dvora poručeno je kako nije točno da je netko iz obitelji Milanović dobio kredit u HBOR-u.

Kako komentirate aferu ‘Šogorica’? Je li to početak konačnog obračuna sa Milanovićem i kako će on završiti? Smješta li netko Milanoviću s ovom aferom? Tko?

Treba li Milanović podnijeti ostavku zbog kredita kojeg je njegova šogorica dobila od HBOR-a? Mora podnijeti zbog ‘drukčijih’ i visokih kriterija na kojima je inzistirao smijenjujući svoje suradnike?

Mogu li se uspoređivati afere Šegon i Šogorica? Trebaju li za njih vrijediti isti kriteriji i posljedice?

Da li bi slučaj sa kreditom Milanovićeve šogorice bio sporan da je premijer o njemu obavijestio Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa?

Hoće li nakon ove afere krenuti pobuna SDP-a protiv Milanovića i kako će ona završiti? Hoćemo li ipak imati prijevremene izbore?

Izvor: Index.hr/ZDanas