fbpx

Bolnice nemaju osnovni materijal, ali imaju uređaje za liječenje 15 milijuna ljudi

HRVATSKO zdravstvo grca u dugovima. Mnoge bolnice nemaju najosnovniji bolnički materijal koji im je potreban u svakodnevnom radu. Nedostaje ultrazvuka, kirurški skalpeli su dotrajali, fali tumorskih markera, konaca, gaza. U isto vrijeme Ministarstvo zdravlja nabavilo je 35 ECMO uređaja tzv. umjetnih pluća, vrijednih ukupno 37 milijuna kuna, s kojim se može liječiti čak 15 milijuna ljudi.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) već je u nekoliko navrata prozvala Ministarstvo zdravlja zbog neracionalne nabave zbog koje je kako tvrde država oštećena za više od 20 milijuna kuna.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža izjavio je da se radi o stručno neutemeljenoj, ekonomski neracionalnoj, netransparentnoj i po državu štetnoj kupovini medicinske opreme koja se malo ili uopće ne koristi.

ECMO uređaji služe za pomoć životno ugroženim pacijentima s respiratornim problemima, zbog jake gripe ili onima kojima je upravo transplantirano srce.

Ti su uređaji raspoređeni u 14 hrvatskih bolnica, a u HUBOL-u tvrde da dosad, godinu i pol nakon što su nabavljeni, većina njih nije nijednom upotrijebljena. Ističu pritom da je natječaj za kupovinu ECMO uređaja otvoren vrlo brzo nakon što je vladajuća koalicija preuzela vlast, te da su uređaji kupljeni posredovanjem jedne tvrtke.

Ostojić proziva liječnike da se boje novih tehnologija

Ministarstvo zdravlja je 24. prosinca 2012. i 27. ožujka 2013. zaključilo ugovor o kupovini 35 ECMO uređaja koji zajedno sa održavanjem i servisom koštaju 36,9 milijuna kuna.

S druge strane ministar zdravlja Rajko Ostojić prozvao je liječnike tvrdeći kako nije problem u uređajima nego upravo u liječnicima koji se plaše novih tehnologija.

U razgovoru za Index, anesteziologinja dr. Ada Barić izjavila je kako slabo korištenje pojedinih uređaja nije uzrokovano strahom liječnika od usvajanja novih znanja i tehnologija te da problem nije niti u samim uređajima, već isključivo u njihovom broju.

“Hrvatska ima puno previše ECMO uređaja i naravno da se dobar dio njih ne koristi niti će se koristiti, jer za njihovo korištenje ne postoji objektivna potreba”, rekla je Barić.

Na Ostojićevu tvrdnju da su to uređaji koji spašavaju živote i pružaju liječniku sigurnost da mu pacijent neće umrijeti na stolu, Barić je potvrdila da ECMO uređaji spašavaju živote i da su potrebni hrvatskom zdravstvu, no da broj kupljenih uređaja, čak i prema kriterijima najrazvijenijih država svijeta, uvelike nadmašuje potrebe populacije od 4,3 milijuna ljudi.

Hrvatskoj ne treba ni 20, a imamo čak 40 uređaja

Hrvatskoj kaže, ne treba ni 20 uređaja, a trenutno ih imamo više od 40.

I dok Ostojić ističe kako će inzistirati na dodatnoj edukaciji liječnika koji se ne osjećaju sposobnim upotrebljavati taj uređaj, budući da je primijetio da neke klinike preskaču ECMO i odmah idu na druge linije terapije te da se to neće tolerirati, Barić je kazala da je ta izjava o “preskakanju ECMO-a” vjerojatno ministrov lapsus, jer u protivnom bi kaže, bio izraz totalnog neznanja o korištenju ECMO uređaja.

Ostojić je nekoliko puta u medijima nastojao opravdati kupovinu vrijednu 37 milijuna kuna tvrdnjom da su ti uređaji potrebni u slučaju masovne respiratorne katastrofe tipa svinjske gripe, koja se kako tvrdi, nije opredmetila, ali se može zamisliti.

Barić pak dodaje kako je točno da bi u tom slučaju ECMO uređaji bili iznimno korisni, no, prema studiji škotske vlade u slučaju najtežeg oblika epidemije u populaciji od 4 milijuna ljudi, na godišnjoj razini, ECMO potporu trebalo bi 13 pacijenata. Dakle daleko ispod trenutnih “ECMO kapaciteta” hrvatskog zdravstva.

Na Ostojićevu izjavu da od Hrvatske želi napraviti ogledni primjer u regiji te broj kupljenih uređaja odgovara potencijalnoj potrebi 8 milijuna ljudi, Barić napominje kako je ukupan broj ECMO uređaja u Hrvatskoj dostatan za populaciju od čak 15 milijuna ljudi.

Britanski liječnik o “raskošnoj” hrvatskoj kupovini

“Dakle, dvostruko veću populaciju no što navodi ministar. U situaciji u kojoj se trenutno nalazi hrvatsko zdravstvo, prvenstveno financijskoj, mislim da je pogrešno nastojati zadovoljiti visokospecifične potrebe regije na uštrb pravovremene realizacije zajamčenih zdravstvenih prava hrvatskim građanima”, kaže dr. Barić.

Ostojićevu izjavu da će ova kupovina poboljšati ugled Hrvatske u EU, Barić je opovrgnula ističući kako se događa upravo suprotno te da “ovakve stručno neutemeljene i ekonomski neopravdane kupovine srozavaju ugled Hrvatske u EU”.

“Podsjećam na ironični komentar dr. Gilesa Peeka, direktora britanskog ECMO programa, jednog od vodećih stručnjaka za ovu tehnologiju u Europi, koji je za kupovinu ECMO-a na hrvatski način rekao: Ovaj broj ECMO uređaja na vašu populaciju od 4,3 milijuna stanovnika doista se čini prevelikim, to zvuči raskošno, ali možda je vaše ministarstvo dobilo popust na količinu?”, kaže dr. Barić.

Zaključila je kako su ECMO uređaji visoko sofisticirani uređaji koji su namijenjeni iznimno malom broju najtežih bolesnika s najtežim mogućim poremećajima disanja ili rada srca.

“Stoga govoriti o dostupnosti ECMO uređaja što većem broju građana sasvim je deplasirano”, zaključila je dr. Barić.

Milanović zatražio očitovanje o nabavci uređaja

Na Indexov upit iz Ministarstva zdravlja jučer su odgovorili kako je premijer, kao i u nizu sličnih dopisa, zatražio očitovanje o okolnostima nabave ECMO uređaja.

“Kriteriji nabave ECMO uređaja bili su potpuno jasni i transparentni. ECMO uređaji za potporu životnim funkcijama nabavljeni su otvorenim postupkom javne nabave koji je trajao nekoliko mjeseci. Odluku o grupama i tipovima ECMO uređaja donijelo je Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za izvantjelesnu membransku oksigenaciju, čiji su članovi bili vrhunski hrvatski stručnjaci, koji se i u kliničkoj praski bave upotrebom ECMO uređaja. ECMO uređaje dobile su klinike za kardiokirurgiju u četiri KBC-a, a prijenosne uređaje one bolnice koje imaju koronarografiju. S obzirom na to da imamo nacionalnu mrežu koronarografije, formira se i nacionalna mreža ECMO uređaja.”, komentirali su nabavu iz Ministarstva zdravlja.

“Naime, ECMO uređaji koriste se, među ostalim, kao „osiguranje“ pri visokorizičnim perkutanim koronarnim intervencijama u situacijama u kojima bi lokalna komplikacija za posljedicu imala pojavu kardiogenog šoka ili kardijalnog aresta. Dakle, Ministarstvo zdravlja nabavilo je 35 ECMO uređaja radi stvaranja nacionalne mreže koja će svim hrvatskim građanima, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, bez obzira na to gdje žive i u kojoj se bolnici liječe, osigurati dostupnost napredne tehnike oživljavanja i podržavanja životnih funkcija, koja se sastoji od vantjelesne cirkulacijske i respiracijske podrške.”, zaključuju iz Ministarstva. Na upit imaju li podatke o njihovoj iskoristivosti, odgovor nismo dobili.

Izvor: Index.hr