fbpx

Evo što danas kažu SDP-ovci: “SDP će živjeti sa ili bez Linića”

PREDSJEDNIK Glavnog odbora SDP-a i Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je danas da će SDP “nastaviti živjeti” i ako se iz stranke isključi bivšeg ministra financija Slavka Linića.

“Stranka će živjeti, to vam moram reći, ali nemojte me sada navoditi da špekuliram, jer ne bi bilo primjereno da utječem na članove Glavnog odbora”, odgovorio je Leko novinarima u Saboru, koji su ga pitali što će biti s SDP-om ako Linić bude isključen.

Predsjedništvo SDP-a jučer je donijelo odluku o Linićevu isključenju, no tu odluku mora potvrditi i Glavni odbor stranke, koji se sastaje u subotu. Leko je kazao kako od Glavnog odbora očekuje da raspravi sva pitanja koja se tiču budućnosti stranke i države.

“Od Glavnog odbora očekujem da o svim pitanjima i svim temama vezanim za stranku i politiku stranke razmatra na temelju činjenica, dobrog promišljanja i dobrih inicijativa. Mislim da Glavni odbor mora preuzeti odgovornost tako da gleda u budućnost stranke i u budućnost Hrvatske, da se rukovodi činjenicama koje su poznate ili da čeka da se činjenice utvrde. Vjerujem da Glavni odbor SDP-a ima snage da, neću reći bude vidovit, nego da razmišlja o budućnosti”, kazao je Leko.

Naglasio je kako ga “zanimaju stajališta svih tijela i institucija koje moraju ili žele ili trebaju raščistiti stvari”.

O proceduri po kojoj će Glavni odbor SDP-a odlučivati o inicijativi Predsjedništva da se Linića isključi iz stranke Leko detaljno nije želio govoriti, a kazao je tek da će Glavni odbor raditi po stranačkom statutu.

Leko se na saborskom hodniku kratko susreo i srdačno pozdravio s Linićem.

Grčić o isključenju Linića: Vidjet ćemo sve u subotu

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije imao previše komentara na odluku Predsjedništva SDP-a o isključivanju Slavka Linića iz stranke. “Nemam što komentirati, vidjet ćemo sve u subotu”, rekao je Grčić kojeg su novinari pitali da komentira činjenicu kako koalicijski partneri nisu daleko od razmišljanja da netko drugi bude mandatar.

“To ćete morati koalicijske partnere pitati”, rekao je Grčić.

Maras: na Glavnom odboru moraju završiti unutarstranačke rasprave

Ministar poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Gordan Maras izrazio je uvjerenje da će nakon subotnje sjednice Glavnog odbora stranke završiti višemjesečne unutastranačke rasprave, kao i očekivanje da će to tijelo potvrditi stav Predsjedništva i odlučiti o isključenju Slavka Linića iz SDP-a.

“U subotu očekujem odgovornost stranačkih kolega, otvorenu raspravu i da ne završi sve u pola sata. Očekujem da svatko jasno kaže što misli i da se dogovorimo oko toga da SDP završi ovaj mandat, napravi ono za što je dobio mandat građana i da tražimo novi mandat 2015.”, rekao je Maras novinarima ispred Banskih dvora.

Pokretanje procedure Linićeva isključenja iz stranke, koju je na Milanovićev prijedlog jučer pokrenulo SDP-ovo Predsjedništvo, mora potvrditi Glavni odbor, a Maras vjeruje da će do toga i doći. “Vidjet ćemo u subotu, ja vjerujem da hoće”, rekao je.

“Ljudi će raspraviti ne samo pitanje Linića, već i to što je pred nama još godinu i pol dana mandata i moramo razgovarati kako će stranka funkcionirati”, dodao je.

Na primjedbu novinara kako se SDP mjesecima bavi unutastranačkim problemima, dok se gomilaju problemi u državi, Maras je odgovorio: “Naravno da nije normalno da mi već mjesecima raspravljamo o odnosima unutar stranke, ali uvjeren sam da odgovornost u SDP-u postoji i da ćemo u subotu s tim završiti”.

Smatra kako u SDP-u definitivno treba više dijaloga i zajedništva. “Treba ljudima reći što će Vlada raditi idućih godinu i pol dana i na temelju čega će tražiti novi mandat”, kazao je i dodao kako mu nije drago što su u prvom planu još uvijek “unutarstranačke teme i određeni odnosi”.

“Ali, mogu vam obećati da nakon ove subote to više neće biti slučaj”, ponovio je.

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina najavio je da će se kandidirati za predsjednika SDP-a, a Maras takvu kandidaturu, prije održavanja parlamentarnih izbora, ocjenjuje presedanom.

“Teško mi je to komentirati. To je jedan presedan u politici. Ali, ima mnogo presedana, pa onda čovjek gleda i nešto novo vidi”, kazao je Maras na upit novinara te izrazio uvjerenje da Komadina želi da SDP pobijedi na izborima 2015.

Izvor: Index.hr