fbpx

Posječena egzotična stabla banane na Poluotoku

Posječeno je stablo banane koje je zadnjih 25 godina donosilo dašak tropske egzotike u kameni ambijent Ulice Zore dalmatinske na Poluotoku. Nekoliko stabala rasulo je svoje grane po podu ispred kućnog broja 4 ove frekventne ulice koja vodi od rive prema zgradi suda, nasuprot Prve policijske postaje. Stanari su ogorčeni.

– Stanari iz jednog stana bez ikakve su najave ili konzultacije s ostalima ispilili to stablo koje je tu već 25 godina. I u kućnom redu piše da se oko bilo kakvog zahvata i bilo čega što se događa u zgradi i u okolišu zgrade svi stanari, dakle suvlasnici zgrade, moraju zajedno dogovoriti. Išla sam to jutro vani u 11 sati i banane su bile tamo. Kad sam se vratila u 12.15 bile su posječene, rekla je predstavnica stanara Radojka Festini pokazujući nam mjesto događaja. Groblje, kako ga je ona nazvala.

– To je i devastacija javne površine. Svi stanari našeg ulaza, ali i obližnjih ulaza, djelatnici okolnih lokala pitaju nas što se dogodilo s bananama. Ljuti su tužni, pričaju o vandalizmu, o ekocidu. Bilo je jako specifično da ta banana ovdje uspijeva, čak je i rađala plod svake godine, ‘grozdove’ malih bananica. To je bila atrakcija. Svi turisti su ih snimali, slikali se ispred njih. Mislim da je više turista slikalo te banane, nego Morske orgulje. Bananu je prije 25 godina dobila jedna stanarka koja je u ovoj zgradi od 1959. godine. Posadila ju je uz suglasnost svih stanara, a kasnije je to prvo stablo puštalo mladice i izraslo ih je više. Ispričala mi je da joj se grlo steglo kad je ugledala stabla banane na podu i sok koji je u ‘suzama’ curio iz posječenog debla. Djelatnici Nasada su rekli da će ukloniti posječena stabla i da bi možda moglo opet pustiti mladice, rekla je Festini.

Kako su nam rekli stanari, ostaje im samo nada da će mladice “dalmatinske” banane i ovaj put uspjeti i da će se u Zoru dalmatinsku opet vratiti tropska egzotika.

Izvor: Zadarski list/ZDanas