fbpx

Nevrijeme poharalo Zadar, stižu nova upozorenja: pljusak, gromovi, pijavice, tuča…

Ciklona Iskra nastavlja svoje gromovito djelovanje po Dalmaciji nakon što su ozlijeđene dvije prodavačice u Zadru. Jakog grmljavinskog nevremena bit će i u četvrtak i petak kada će Iskra još žešće udariti na Dalmaciju, pa će trebati više opreza na moru, uz obalu, ali i u Zagori.

– Ciklona će se najviše obrušiti u noći s četvrtka na petak na otoke srednjeg Jadrana gdje se očekuju rekordne količine kiše, tuča, pijavice, ali i ciklonalne plime. Upozorava na to Rade Popadić iz “Crometea”, najavljujući kako će kiša, pljuskovi i grmljavina biti češće nego prethodnih dana.

– Lokalno će pasti više od 40 litara kiše po metru četvornome. Obilnije oborine su na sjevernom Jadranu izglednije u prvom, a u Dalmaciji u drugom dijelu dana, a posebno u noći s četvrtka na petak – kaže Rade Popadić.

Ta dva dana neće biti dani za plovidbu jer će nakon tramontane u srijedu zapuhati umjereno do jako jugo i lebić. Nešto blažu prognozu daje i DHMZ:

– Mjestimice su mogući neverini te udari juga od 30-40 čvorova – kažu u DHMZ-u.

Jadran će, ako je suditi po prognozi, više biti oblačan nego sunčan, a do kraja četvrtka podno Velebita moguća je umjerena bura. Bit će hladnije, minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 11 do 15 stupnjeva, uz obalu i na otocima od 16 do 20, a i danju će biti svježije nego prethodnih dana, pa temperature neće prelaziti 25 stupnjeva.

Promjenjivo će biti i u petak ujutro, s tim da će se ciklona premjestiti prema jugu, no pljusukovi su mogući i u Zagori.

– Danju nas očekuje promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, najviše kiše se očekuje na dubrovačkom području i u Zagori, no oborina će u petak ipak biti manje nego u četvrtak. Jugo i jugozapadnjak danju će okretati na tramontanu koja će biti umjerena, poslijepodne na moru Dalmacije ponegdje i jaka – kaže Popadić.

Pred nama su očito još dva teška dana, a meteoradara – nigdje. Ako netko kaže kako je prije bilo svega, u pravu je, jer i prije je bilo nevera i grmljavina, pogotovo na otocima, ali bilo je i protugradnih sustava obrane od tuče. Tako arhive stare više od 300 godina na otoku Hvaru kažu kako su u 19. stoljeću, precizno 24. svibnja 1899. godine Jelšani predvodili akciju gradnje protugradnih postaja, pa su tako bili prvi i u javljanju rezultata.<br/>Pučki list je pisao da su 24. svibnja suzbili oblake koji su nosili tuču. Ta 1899. prepuna je izvještaja o postavljanju novih stacija za pucanje u oblake diljem Dalmacije.

Nevrijeme rušilo stabla i poplavilo podrume i ceste u Zadru

Veliko nevrijeme koje je zahvatilo Zadaru noći između četvrtka i srijede, stvorilo je ogromne probleme uprometu i štetu na mnogim objektima i ulicama. Od 22 do 2 sata palo ječak 110 litara kiše po metru četvornom. Gradske ulice izgledale su poputrijeka kojima su “plovili” automobili. Mnogi su i stali uslijed obilnekiše, a bilo je više slučajeva poplavljivanja stanova i podruma, zbogčega su vatrogasci čitave noći imali intervencije po raznim djelovimagrada. Mnogi građani nisu spavali strahujući zbog obilnih oborina.

Vatrogasci su zbog nevremena intervenirali najmanje 10 puta. Već u 23.16zaprimljena je dojava da voda ulazi u garažu Put Murvice, potom da jepalo stablo na prometnicu u ulici Put Dikla. Ispilali su i uklonilivatrogasci JVP Zadar.
U 02.45 dojavljena je poplava podruma na Krešimirovoj obali, u 02.47podruma u Diklu, zatim stana u Ulici Put njivica i više stanova u ViliNico u Diklu. U 2.49 vozilo je ostalo u lokvi na Obali kneza Domagoja.Izvukli su ga vatrogasci JVP Zadar.

Jutarnji sati opet su donijeli nove poplave. U 6.20 zaprimljena je dojava da je poplavljen podrum na Krešimirovoj
obali, u 7.25 poplavljen je i podrum u ulici Put Podgajnice u Kožinu.

Oko 10 sati opet je uslijedilo grmljavinsko nevrijeme s novim oborinama praćenim snažnim vjetrom, koje je potrajalo do 11 sati.
Zapovjednik Županijske vatrogasne postrojbe Željko Šoša ističe da još nisu ispumpani svi podrumi.

“Još uvijek se pumpa na predjelu Dikla kod Vile Nico, imamo ijoš poziva, ali vatrogasci imaju dovoljno snaga”, rekao je zapovjednikŠoša, dodajući da će zadarska Javna vatrogasna postrojba svima izići nateren i pomoći.

“Molim građane da ako su im podrumi poplavljeni sa samo 2, 3ili 5 cm vode, da ne zovu vatrogasce, nego da to pokušaju riješiti sami.Mi to ne možemo ispumpavati, a sve što je preko toga vatrogasci ćeintervenirati sa svojim pumpama”, istaknuo je Šoša.

Inače, prosjek padalina za srpanj u Zadru je 30 litara kiše pometru četvornom, a u prvih deset dana već je višestruko premašena tabrojka. Zanimljivo samo 10-tak kilometara od Zadra u Zemuniku noćas jepalo samo 19 litara kiše.

Izvor:SD/ZDanas