fbpx

SUDSKI VJEŠTAK O AFERI LEASING “Što su mislili, tko će platiti tih ostalih 50 posto?”

– Uistinu ne znam tko je tu pretrpio štetu. U onom momentu kad je Autokuća Zadar potpisala ugovor s leasing kućom, ona s tim više nije imala veze – kazao je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru sudski vještak za računovodstvo Damir Uglešić u nastavku postupka za prijevaru leasingom koji se od kraja siječnja prošle godine vodi na Županijskom sudu protiv čelnih ljudi Auto kuće Zadar.

Direktor prodaje Dejan Pupovac (37), Niko Lisica (35) iz tima za financiranje i Audi prodaju, te direktor autokuće Milan Rajlić (65) optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava te ovjeravanje neistinitog sadržaja, dok se Ante Kurtović (31) i Marin Mišković (40) terete za pomaganje u tim kaznenim djelima.

Prema optužnici, Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi kupci unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe.

Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena, dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica.

Kurtović bi kupcima obećavao da će im ono što traže pribaviti za iznose manje i do 60 posto od stvarne vrijednosti. Govorio bi im da će postati vlasnici u dogledno vrijeme uplate li samo 50 ili 60 posto ukupne cijene onoga što su kupili.

Izuzeće

– Kako su mu mogli davati toliki novac bez računa, potpisa, ovjere kod javnog bilježnika? Oštećenima, koji se ovdje kao takvi prezentiraju, nuđena su vozila po 50 posto nižoj cijeni od realne, a sigurno su bili dobro upućeni u stvarnu vrijednost tih automobila. Što su mislili, tko će platiti tih ostalih 50 posto? Na kraju su bili prevareni oni, a pojavljuju se tu kao oštećenici. Toliko o njihovoj moralnosti – posvjedočio je na prethodnom ročištu Uglešić, koji je u ponedjeljak dopunio svoje vještačenje.

Velika zadarska afera razotkrivena je u listopadu 2009. godine, kad se Kurtović sam predao policiji jer su kupci prijetili budući da nisu dobili ono što su kupili, a on više nije mogao plaćati dospjele rate kredita za brojne leasinge koje je pisao na imena svojih prijatelja i članova obitelji. Istraga je trajala više od dvije godine, a prevareni su brojni Zadrani, među kojima i zadarska manekenka Nevena Dujmović te čelni čovjek zadarske Tankerske plovidbe Ive Mustać.

Slučaj je dodijeljen sutkinji Enki Moković nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev za izuzećem zadarskog suda, odnosno sudaca, iz ovog postupka.

To je tražio tadašnji vršitelj dužnosti Marijan Bitanga jer su, kako ja tada obrazložio, dvojica sudaca Kaznenog odjela zatražila izuzeće iz ovog slučaja, dok su preostali suci Kaznenog odjela bili uključeni u rad u istrazi pa nisu mogli sudjelovati u suđenju jer bi to bilo protivno Zakonu o kaznenom postupku.

Nakon iznošenja obrana optuženih, koje će, kako je rečeno, trajati od 21. do 24. listopada, sutkinja Enka Moković jučer je najavila izricanje presude za 11. studenog.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas