fbpx

Fond za zaštitu okoliša: Kupili smo auto za 355 tisuća kuna da bi uštedjeli na popravcima i gorivu

SVEN MULLER, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz novi ured priskrbio si je i novi automobil. Na javnoj nabavi je Fond za zaštitu okoliša, kako je Index već pisao, na leasing uzeo automobil vrijedan 355.713,48 kuna.

“Automobil srednje klase, za koji je sklopljen ugovor o operativnom leasingu na pet godina nabavljen je za potrebe Fonda, putovanja direktora i ostalih zaposlenika, a zamijeniti će dosadašnji automobil više klase iz 2006. godine koji je prešao 303.000 km”, rekli su nam u Fondu za zaštitu okoliša.

Poprilične troškove novog luksuznog automobila Mullerov Fond, kako to u državnoj službi i inače biva, pravda – uštedama. Tvrde da se stari automobil, nabavljen 2006. godine, počeo učestalo kvariti.

“Troškovi održavanja i popravaka tog vozila, zbog učestalih kvarova, u posljednje dvije godine su dosegli 45 tisuća kuna te je vozilo, zbog stanja u kojem se nalazi, nesigurno za korištenje na duljim relacijama”, kaže u odgovoru na naš upit Ojdana Rajić Azinović iz Fonda za zaštitu okoliša.

“Štedimo i na gorivu”

“Postupak javne nabave za sklapanje ugovora proveden je tijekom srpnja i kolovoza, a kriteriji odabira bili su adekvatni za vozilo koje treba prijeći oko 40.000 kilometara godišnje, za putovanja i potrebe protokola”, poručuju iz Fonda, te naglašavaju da će kupnjom novog automobila uštedjeti i na gorivu.

“U mjesečne troškove leasinga uključeni su troškovi najma, održavanja i auto guma, a uz veću sigurnost, zamjenom automobila ostvarit će se ušteda na gorivu u procijenjenom iznosu od 35.000 kn godišnje, budući da je nabavljeni automobil srednje klase na dizelski pogon čija je potrošnja goriva dva puta manja od potrošnje sadašnjeg automobila više klase na benzinski pogon. Sadašnji automobil više klase biti će prodan na dražbi te će se time ostvariti dodatna sredstva”, tvrde iz Fonda za zaštitu okoliša.

Zmajlovićev čovjek od povjerenja

Direktor Fonda za zaštitu okoliša je Sven Muller, a njega je na ovu funkciju postavio ministar Mihael Zmajlović. Upravo je Zmajlovićev resor, u koji spada i Fond, zadnjih dana pod povećalom zbog afere oko preseljenja u skupe nove urede u Zagrebtoweru.

Zanimljivo je da je Muller u vrijeme gradnje Zagrebtowera bio direktor u hrvatskoj podružnici austrijskog Porra, firme koja je gradila Zagrebtower. Kasnije je Muller bio direktor i u Stipić grupi, gdje je radio za Zmajlovićevog prijatelja i sugrađanina iz Jastrebarskog Zlatka Stipića.

Izvor: Index.hr/ZDanas