fbpx

Krenula operativna akcija Smilje

“Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedoci, Ministarstvo je u suradnji sa MUP-om i drugim nadležnim službama pokrenulo odlučnu operativnu akciju za zaustavljanje devastacije samoniklog bilja na otocima. Jedan inspektor zaštite prirode po županiji ne može adekvatno osigurati provedbu zakona. Ključan problem je ulazak na privatne posjede i nanošenje štete otočanima – poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša.

“Tu je posebno važna suradnja inspekcije s policijom koja jedina ima ovlasti postupanja u zaštiti privatnog vlasništva. Zato smo krenuli u zajedničku operativnu akciju. Prva je bila na Krku, a danas se provodi na Pagu i Rabu.” – rekao je Tonči Restović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske poslove, na konferenciji za medije održanoj povodom provođenja akcije zaustavljanja nepropisnog branja smilja.

Operativna akcija “Smilje” danas se provodi na otocima Rabu i Pagu, na kojima se sakuplja smilje usprkos zabrani koja je na snazi.

Iznimno veliki problem uz uništavanje te samonikle biljke predstavlja devastacija privatnih posjeda otočana. U akciji uz inspektore zaštite prirode sudjeluju djelatnici policije, lugarske službe i čuvari prirode Javne ustanove “Priroda” Primorsko-goranske županije.

Sakupljanje smilja potpuno je zabranjeno u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima sakupljanje je dopušteno uz suglasnost nadležne javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem.

“Tijekom ovoljetne sezone sakupljanja smilja Ministarstvo je zaprimilo više očitovanja i upozorenja o učestalim primjerima značajne devastacije smilja. Najviše je bilo slučajeva sakupljanja smilja neadekvatnim metodama, primjerice, čak i čupanjem cijelih grmova iz zemlje. Zbog toga smo donijeli odluku o skraćenju jesenske sezone branja smilja na cijelom teritoriju te je potpuno zabranjeno sakupljanje smilja na svim jadranskim otocima.” – istaknuo je Nenad Strizrep, pomoćnik ministra za zaštitu prirode. Dodao je da biljke nisu ugrožene ako se bere po propisima, no čupanje s korijenom trajno uništava. Zato je ključna edukacija berača.

„Radi trajnog i adekvatnog rješavanja ovog problema idemo u dodatno postrožavanje propisa kroz izmjene u Zakonu u zaštiti prirode“ – najavio je Strizrep.

Izvor: HRT/ZDanas