fbpx

Nastavljeno suđenje bivšem ravnatelju Nacionalnog parka “Paklenica Zoranu Šikiću

Iskazima četvero novih svjedoka u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem ravnatelju Nacionalnog parka “Paklenica” i bivšem HDZ-ovu državnom tajniku za kulturu Zoranu Šikiću, te Josipi Marasović, koja ga je na čelnom mjestu ravnatelja Parka zamijenila nakon njegova odlaska u Ministarstvo kulture.

Šikić je optužen da je nakon odlaska s mjesta ravnatelja koristio bankovnu karticu u vlasništvu Nacionalnog parka za osobne troškove, kao i za sufinanciranje vlastite doktorske disertacije.

Karticu nije vratio u roku od deset dana nakon raskida radnog odnosa, već ju je koristio za plaćanje računa u benzinskim postajama, prodavaonicama, te raznim ugostiteljskim objektima.

Upravo na okolnosti tko je, kada i gdje, u inkriminirano vrijeme plaćao objede, ili kako ih je u utorak nazvao tužitelj Denis Sokol, “vražje ručkove”, svjedočili su prof. dr. Željko Bačić, bivši ravnatelj Državne geodetske uprave, Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Eduard Koić, ravnatelj Nacionalnog parka “Brijuni”, te poznati alpinist i putopisac Stipe Božić.

– Ne mogu se izjasniti koliko je ručkova bilo, ali u pravilu su se troškovi ručkova podmirivali podjednako. Ne bih se mogao sjetiti u kojim smo restoranima bili, ali susretali smo se na Brijunima, Murteru, Zagrebu i Zadru. Šikić se nije izjašnjavao o tome tko račun plaća, niti sam se ja izjašnjavao kada sam plaćao – kazao je Bačić, koji je, kao bivši čelnik Državne geodetske uprave, surađivao sa Šikićem na katastarskoj izmjeri područja izvan urbane zone Nacionalnog parka “Paklenica”.

Domaćin poziva na ručak

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje potvrdio je kako se sjeća da su tijekom suradnje sa Šikićem konzumirali hranu u restoranu hotela “Panonija” i “Grand” u Sisku, ali da je ručak tada platio HCR iz fonda za reprezentaciju.

– Običaj je bio da onaj tko je domaćin pozove na ručak. Ministarstvo kulture je također bilo domaćin, no ne sjećam se u kojem restoranu – ispričao je.

Ravnatelj Nacionalnog parka “Brijuni” Eduard Koić posvjedočio je kako je od Šikića uvijek volio tražiti savjet, te da ga je sam ugostio prije pet godina kada je imao određenih problema kao ravnatelj.

– Radilo se o prostornom planu koji je trebalo mijenjati i starom dugu. Pozvao sam Zorana i on je u dvodnevni posjet došao sa suprugom. Htjeli smo podmiriti i troškove njezina smještaja, no on je to odbio kazavši da će platiti on. Ručak sam osobno platio – ispričao je.

Poznati alpinist Stipe Božić potvrdio je kako je sa Šikićem bio više puta na kavama i “marendama” u Zagrebu, ali da se ne sjeća restorana u kojima su bili.

Gdje je doktorska disertacija?

Nakon priče o tome tko je i kada plaćao ručkove tijekom i nakon Šikićeva mandata u parku, jučer se povela rasprava i o njegovoj doktorskoj disertaciji koja je zatražena od suda kao dokazni prijedlog, nakon što je zastupnica oštećenog Nacionalnog parka “Paklenica” nije uspjela nigdje pronaći.

– Zakonska je obveza dostaviti disertaciju u Nacionalnu sveučilišnu biblioteku u Zagrebu i ona je tamo javno dostupna. Ne znam zašto bi problem bio doći do nje, a ako jest osobno ću je donijeti – kazao je Šikić nakon što njegovu disertaciju u biblioteci u Zagrebu nisu uspjeli pronaći.

– Ako neka ustanova sufinancira rad, logično je da takav rad ta ustanova dobije i koristi – kazao je tužitelj, no novi ravnatelj Nacionalnog parka “Paklenica” Zlatko Marasović odmah je kazao kako oni Šikićevu disertaciju nisu nikada imali.

Suđenje se nastavlja 25. studenoga kada će se u nastavku postupka pozvati novi svjedoci, te će se proučiti Šikićeva disertacija koja će se dostaviti sudu.

Nije tražila povrat kartice

Dok je Šikić u postupku drugooptuženi zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, Josipa Marasović se kao prvooptužena tereti za isto kazneno djelo. Optužena je jer nije tražila od Šikića povrat kartice, te je potpisivala dokumente vezane uz sufinanciranje njegova doktorata. Utvrđeno je da mu je u tri navrata platila po osam tisuća kuna s računa Nacionalnog parka “Paklenica” iako više nije bio zaposlenik te ustanove.

Tužiteljstvo je utvrdilo da je Šikić “ispeglao” ukupno 57.246,94 kune, a ukupna šteta koja je nastala procijenjena je na 81.246,94 kune, a odštetni zahtjev iznosi 103.246,96 kuna uključujući kamate.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas