fbpx

Blokirali im račun: Prevarom došli do dionica Luke Zadar?

Sud je donio privremenu mjeru kojom je banci naložio da tvrtki DILUCOLO do 29. prosinca 2014. uskrati isplatu i raspolaganje s iznosom do 19,2 milijuna eura

Županijski sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru kojom je RBA banci naložio da tvrtki DILUCOLO do 29. prosinca 2014. uskrati isplatu i raspolaganje s iznosom do 19,2 milijuna eura. Za taj novac su, sumnjaju slovenski istražitelji, Danijel Robnik, Jožef Tišler i Tihomir Vorih, oštetili vjerovnike – tvrtke ZVON ENA HOLDING i ZVON DVA HOLDING te oprali novac.

Sud je ovu mjeru donio postupajući po Zakonu o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU. Pred Okružnim sudom u Mariboru vodi se, naime, pretkazneni postupak protiv Robnika, Tišlera i Voriha.

Slovenski istražitelji sumnjaju da su Jožef Tišler, direktor I.J. STORITVE, Tihomir Vorih, direktor VORT KONZALTINGA te Domagoj Krpina, direktor MANUS-a sklopili ugovor o preuzimanju duga kojim je VORT KONZALTING, bez plaćanja19,2 milijuna eura od I.J. STORTIVE preuzeo tražbinu od MANUS-a od 19,2 milijuna eura kao i založno pravo na 56.919 dionica Luke Zadar. Dionice su tada bile u vlasništvu MANUS-a te založene u I.J.STORITVE. Slovensko tužiteljstvo sumnja da su svi oni znali da VORT KONZALTING kupovinu nikada neće podmiriti. Vorih je potom u ime VORT KONZALTINGA od MANUS-a utjerivao povrat duga od 19,2 milijuna eura, a umjesto plaćanja MANUS mu je u lipnju ili srpnju 2013. na ime duga predao 56.919 dionica Luke Zadar. Potom su I.D. STORITVE i Danijel Robnik, direktor DILUCOLA, sklopili ugovor o prodaji dionica. Tako je VORT KONZALTING prodao DULICOLU 56.919 dionica Luke Zadar za 19,2 milijuna eura s tome da je DULICOLO plaćanje prebio s potraživanjem 19,2 milijuna eura s VORT KONZALTINGOM.

Na taj način su, sumnja slovensko tužiteljstvo, osumnjičeni izigrali ZVON ENA HOLDING i ZVON DVA HOLDING u stečaju koji su svoja potraživanja mogli postići u ovršnom postupku pomoću prodaje založenih dionica Luke Zadar. Istovremeno je DULICOLO bez naknade došao do 56.919 dionica Luke Zadar s kojima može slobodno raspolagati pošto nisu opterećene založnim pravom.

Izvor: 24sata.hr/ZDanas