fbpx

Malala Yousafzai dobila Nobela za mir: Moja priča je priča mnogih djevojaka

PAKISTANSKA djevojka Malala Yousafzai i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi ovogodišnji su zajednički dobitnici Nobelove nagrade za mir.

“Djevojčica i nešto stariji muškarac, Pakistanka i Indijac, muslimanka i hinduist, oboje su simboli onoga što je potrebno svijetu: više jedinstva i bratstva među narodima”, izjavio je predsjednik Nobelova odbora Thorboern Jagland.

Malala je daleko namlađa dobitnica Nobelove nagrade, a postala je popularna u cijelome svijetu zbog svoga angažmana nakon što joj je 2012. u školskom autobusu pucano u glavu. Pojedine skupine u Pakistanu tvrde pak da je ona samo marioneta Zapada i da krši načela konzervativnog islama.

“Pričam svoju priču, ne zbog toga što je jedinstvena, nego zbog toga što nije”, izjavila je 17-godišnja Malala, koja je osnovala i zakladu koja nosi njezino ime kao i knjiga o njezinu angažmanu.

“To je priča mnogih djevojaka”, rekla je u svečanoj gradskoj vijećnici Osla, na obljetnicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Satyarthi spasio desetke tisuća djece-robova

Satyarthi, zaslužan za spašavanje oko 80.000 djece koja su bila prisiljena raditi poput robova, pri čemu je ponekad dolazilo i do žestokih sukoba, u Oslu je djelovao skromno, priznajući da je u sjeni Malale.

“Izgubio sam dvojicu kolega”, izjavio je Satyarthi opisujući svoj angažman. “Neću nikada zaboraviti kako sam nosio mrtvo tijelo kolege koji se borio za prava djece, čak i dok sjedim ovdje čekajući da mi se dodijeli Nobelova nagrada”, rekao je.

Djeca oko Malale: Hrabra je i snažna

Malala, koja je u Norvešku stigla s prijateljima i mladim aktivistima iz Pakistana, Sirije i Nigerije, susrela se s tisućama djece, šetala je gradom i uzvraćala pozdrave obožavatelja, a planirano je i da otvori izložbu na kojoj je izložena njezina okrvavljena haljina koju je nosila kad je napadnuta u školskom autobusu.

“Hrabra je i snažna, borila se čak i kad su joj Talibani pucali u glavu”, rekla je 12-godišnja Andrea, koja se našla među tisućama djece koja su u središtu Osla čekala susret s Malalom.

Ovogodišnja bi nagrada mogla pomoći i norveškom Nobelovu odboru da popravi ugled narušen ranijim spornim dodjelama nagrade Europskoj uniji i američkom predsjedniku Baracku Obami.

“Prilično sam sigurna da sam prvi dobitnik Nobelove nagrade koji se još uvijek bori sa svojom mlađom braćom”, rekla je Malala.

“Želim da posvuda vlada mir, ali moja braća i ja još uvijek radimo na tome”, zaključila je.

Tragična priča koja je svijet podsjetila na velike probleme

Malala je 2009., u dobi od 11 godina, postala poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom, a tako je privukla i pozornost ekstremista. Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012. Zaustavili su autobus na cesti u kojem je Malal putovala u školu, i nakon što se javila na njihovo pitanje “gdje je Malala”, pucali su joj u glavu i vrat. Malala se nakon teške borbe oporavila u jednoj bolnici u Engleskoj.

Nakon nekog vremena u javnosti je izjavila da poziva svu djecu da ustanu za svoja prava.

“Uzmimo olovke i knjige u ruke, one su najmoćnije oružje”, rekla je Malala u jednom od svojih poznatijih govora, onom u UN-u.

“Jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje. Najprije obrazovanje”, izjavila je tada.

Talibani je i dalje smatraju metom

Dok Malala i danas, kao 17-godišnjakinja, traži dijalog kako bi riješila probleme, talibani ne dijele njezine poglede na svijet. Glasnogovornik pakistanskih talibana rekao je prošle godine za CNN kako je Malala i dalje meta jer je upotrebljena u propagandi protiv talibana. Tvrde da će je napasti ako im se ukaže prilika.

Izvor: Index.hr