fbpx

OČAJNI BADNJAK ZA RADNICE ADRIJE: Potjerale direktora, pa preuzele prodaju 125.000 ribljih konzervi za plaće!

– Direktore, što ćemo mi za Badnjak dati obiteljima za ručak? Nemamo ni za krumpir, a kamoli za bakalar! Vaš je frižider pun, a dođite vidjeti moj kući – ja u svoj mogu cipelu samo staviti. Vi ste odgovorni za ovo i mi više ne želimo čekati i slušati obećanja. Dosta je! Ovo je kraj! Bolje i stečaj nego ova agonija. Pokušat ćemo prodati 120 tisuća kutija ribljih konzervi sa skladišta, a nakon toga, već u ponedjeljak, idemo s transparentima u Trgovački sud u Zadru pokrenuti stečaj – kazale su uglas radnice tvornice za preradu ribe Adria direktoru Miodragu Laciću, nezadovoljne što nije uspjela prodaja preostalih ribljih konzervi čime bi se pokrio barem dio neisplaćenih plaća u zadnjih nekoliko mjeseci u iznosu od skoro milijun kuna za 150 radnika u Zadru, Benkovcu i Kninu.

Tvornica ne radi od rujna, plaće se ne isplaćuju i radnicama je dan uoči Badnjak prekipjelo – nemaju što dati obiteljima ne samo za božićni ručak, već nemaju od čega živjeti, a za najvećeg krivca uprle su prstom u direktora Lacića koji je pod pritiskom neugodnih riječi odustao od daljnjeg razgovora s radnicima. Nakon što je u jednom trenutku izgledalo da bi bijesne radnice zbilja mogle nasrnuti na Lacića nezadovoljne tražim odgovorima, on je ustuknuo:

– Ovo će se pretvoriti u fizički sukob i ja odlazim – kazao je direktor čime su radnici preuzeli upravljanje nad tvornicom ili bolje rečeno onim što je od nje ostalo.

Iako su bile ljute i na regionalnog povjerenika sindikata PP DIV-a Ivicu Blaževića, on je pred njima nazvao mobitelom tvrtku Geneza i dogovorio prodaju konzervi sa skladišta i zamolio za avansno plaćanje s čim se složila i sindikalna povjerenica radnika Jadranka Grdović.

– Nama treba danas za podmiriti radnike s desetim mjesecom oko 950 tisuća kuna. Naš je plan bio da prodamo preostale riblje konzerve sa skladišta i da namirimo radnice, a da druge tri plaće riješimo na teret države. Na skladištu ima 125 tisuća kutija konzervi na skladištu što je po 2,5 kune negdje oko 450 tisuća kuna. Već je jedan šleper konzervi otišao za Podravku vrijedan 600 tisuća kuna, ali taj novac iz Podravke nikako da sjedne – kazao je Blažević i nastavio:

– Direktor se cjenkao oko prodaje tako da se sve to otegnulo, a nama gori pod nogama, mi više ne možemo čekati i taktizirati. Neka prodaju pošto-poto da izvučemo što možemo. Ljudi su primili samo dio plaće za osmi mjesec, deveti i deseti mjesec nisu isplaćeni. Očekujemo da Podravka International d.o.o. Sarajevo uplati novac tijekom dana da se namirile razlike za osmi mjesec i za dio devetoga mjeseca. Avansiranjem sredstava od Geneze za 125 tisuća kutija kako bi se namirila i ostala potraživanja radnika. Organizirano krećemo s Narodnog trga u Zadru 29. prosinca prema Trgovačkom sudu gdje ćemo i službeno uručiti zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka nad Adriom d.d. Zadar – kazao je Blažević.

– Direktoru mi više ne vjerujemo. U ovoj situaciji gdje je 150 radnika gladno za Badnjak i Božić nije smio muljati i s prodajom kutija. To je direktor koji nema emocija. Nula bodova, nemamo više s njim što pregovarati. Eventualno zapakirati ove kutije ako kupci plate avansno i završena priča. Žalosno, ali ovo je kraj Adrije koja ima još nekretnina i strojeva čija cifra nije baš mala, ali sve je to pod hipotekama i pitanje je koliko će od toga ostati – zaključila je Jadranka Grdović.

Radnici su željeli otići i do skladišta i uvjeriti se u zalihu ribiljih konzervi, ali na kraju nisu u tome uspjeli.

– Ne da nam direktor ključ od skladišta. Nemamo više što s njim pričati – zaključili su na kraju i razišli se.

Najtužniji Badnjak za nekoć uglednu tvornicu poznatih Eva sardina.

Izvor: zadarski.hr