fbpx

Alarmantni podaci: 40 do 60 posto mladih zaraženo HPV-om

NA CVJETNOM TRGU sutra će se prigodno obilježiti Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Iako je u Zagrebu cijepljenje protiv ove opake bolesti uvedeno još 2008., odaziv na isto je poražavajući, upozorava Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doktor Andrija Štampar.

“U školskoj godini 13./14. održano je 109 predavanja, pozvani su roditelji i djeca, ali je odaziv puno manji, roditelji nisu zainteresirani. Pozivom je obuhvaćeno 2845 roditelja, odnosno ukupno 3812 djevojčica, samo 296 je primilo sve tri doze cjepiva. Ja bi citirao uvaženog kolegu i prijatelja, profesora Skerleva: ‘Mi smo zbilja u srednjem vijeku što se nekih stvari tiče'”, rekao je Zvonimir Šostar.

Grad Zagreb je i ove godine osigurao 90 tisuća doza cjepiva. Cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom štiti se od zaraze HPV virusom tipa 6, 11, 16 i 18, što su glavni uzročnici pojave raka vrata maternice. Unatoč tome, ovo cjepivo još uvijek nije postalo obavezno što brine stručnjake jer Hrvatska po tome prilično zaostaje za ostalim zemljama Europske unije. Prošle godine cijepljeno je tek osam posto učenica sedmih i osmih razreda unatoč tome što je Grad za tu populaciju izdvojio do sada oko pet milijuna kuna.

“Pitam sve njih, tko će sutra odgovarati kada ta jedna djevojčica oboli, bilo koja ili ne daj bože umre? Tko će odgovarati za njezin život i njezine patnje? Tko će odgovarati za patnje njezinih najbližih? Sasvim sigurno ne oni koji se ovoliko protive cijepljenju”.

40-ak posto zaraženih razvija trajnu infekciju

Cjepivo sprječava pojavu raka vrata maternice za 90 posto, a važno je cijepiti se od 10 do 25-te godine života. Cjepivo stoji 702 kune, a potrebno je uzeti tri doze. Za djevojčice sedmih i osmih razreda osnovne škole cjepivo je besplatno. Stoga Mihael Skerlev predsjednik povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om poziva.

“Oni roditelji koji su tangirani djecom koja bi se mogla besplatno cijepiti, neka se odazovu, neka odu na roditeljske sastanke i neka slušaju bez predrasuda. Neka pitaju, ali one koji se tom problematikom bave. Neka razgovaraju sa svojim liječnicima i neka vrlo kritični budu prema raznim informacijama na internetu i na medijima jer tu ima svakakvih informacija”, rekao je Skerlev.

A da cijela priča nije bezazlena pokazuju i podaci. Vjeruje se da je danas HPV-om zaraženo 40 do 60 posto mladih.

“Od tih nekakvih 40-ak posto, razvija tzv. perzistentnu infekciju, dakle trajnu infekciju koja može rezultirati pojavom neke maligne bolesti ili kroničnih posljedica premaligne bolesti.” U svijetu je dosad podijeljeno oko 180 milijuna doza cjepiva, za koje nije dokazano da uzrokuje bilo kakve nuspojave, no može spriječiti pojavu raka vrata maternice, koji je u Hrvatskoj na drugom mjestu po smrtnosti.

Izvor: Index.hr/ZDanas