fbpx

Građani u panici: Banke su nam poslale uvećane rate

“Dobili smo obavijest da nam je rata kredita u švicarcima porasla za tisuću kuna, što znači da umjesto 6 tisuća plaćamo za stambeni kredit 7 tisuća kuna. Banka uzima svoje, bez obzira na Vladine mjere”, stoji u jednom od poruka koje smo jutros dobili. Naime, građani su u panici da im banke obračunavaju kredite po aktualnom tečaju, a ne po Vladinoj odluci koja je za korisnike kredite fiksirala tečaj “švicarca” na 6,39 kuna.

No, kako smo istražili riječ o nepotrebnoj panici.

Naime, u obavijestima za uplatu rate kredita zaista stoji rata po aktualnom tečaju, no u porukama banke pozivaju da korisnici sami preračunavaju rate po “vladinom tečaju” od 6,39 kuna. Problem se pojavio samo kod onih korisnika kredita koji nemaju trajni nalog već sami obavljaju uplate.

Odluka Vlade stupila je na snagu prije tri dana, a banke, kako su nam objasnili, za sada nemaju programsku podršku za automatsku konverziju rate kredita po vladinom tečaju. Kažu nam da se radi o čisto “tehničkom pitanju” koji će u vrlo kratkom roku biti otklonjen.

Ukoliko je netko preplatio iznos rate kredita, banke najavljuju kako će se taj iznos vratiti.

“Obavještavamo klijente Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) koji imaju kredite uz valutnu klauzulu u CHF da je 27. siječnja 2015. godine na snagu stupio Zakon o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju. Sukladno odredbama Zakona, za redovnu otplatu kredita uz valutnu klauzulu u CHF RBA je fiksirala tečaj na 6,39 HRK za 1 CHF za razdoblje od jedne godine od stupanja Zakona na snagu. Navedeno se odnosi na sve vrste kredita s valutnom klauzulom u CHF, bez obzira na iznos kredita”, stoji primjerice u obavijesti RBA banke u kojem se dodaje da se uplate redovnih obveza po kreditima uz valutnu klauzulu u CHF u navedenom razdoblju izvršava po tečaju 6,39 HRK za 1 CHF.

Izvor: index.hr