fbpx

Josipović priznaje poraz, ali Ustavnom sudu može se žaliti i SDP

IVO JOSIPOVIĆ ogradio se od izjava Sandre Petrović Jakovina, pravne savjetnice u svojoj kampanji. No, u priopćenju koje je medijima poslano iz Ureda predsjednika nigdje se izričito ne navodi da od Ustavnog suda neće biti zatraženo preispitivanje rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora.

“Predsjednik Republike Ivo Josipović je na temu proteklih predsjedničkih izbora sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar Kitarović”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika uz napomenu da Josipovićev stožer “više ne postoji”, te da “nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime Josipovića”.

Podsjećamo, Petrović Jakovina najavila je mogućnost podnošenja žalbe Ustavnom sudu. Već je, kako je kazala u razgovoru za Index, napisala i prijedlog žalbe, i to zato što smatra da Zakon o izboru predsjednika RH nije usklađen s Ustavom RH.

Ograđuje se, ali ne isključuje mogućnost žalbe

“Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović cijeli je mandat djelovao u skladu sa svojim nadležnostima te se nije i neće se miješati u ovlasti nadležnih tijela, pa ni onih koja su nadležna za provođenje i nadzor izbornog procesa. Zato neće komentirati njihov rad niti će kroz izjave ili na drugi način sugerirati kakve bi odluke trebala donositi nadležna tijela”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Iako u priopćenju tvrdi da je poraz priznao još u izbornoj noći, Josipović nigdje eksplicitno ne navodi da neće preispitivati rezultate izbora. Štoviše, napominje da se neće miješati u odluke tijela nadležnih za nadzor izbornog procesa niti davati izjave kojima bi mogao sugerirati kakve bi odluke ta tijela trebala donositi. Iz citiranog dijela priopćenja jasno je kako mogućnost žalbe Ustavnom sudu i dalje postoji.

Uostalom, Josipović nije jedini koji se Ustavnom sudu može žaliti i tražiti preispitivanje izbornih rezultata. Žalbu može uputiti bilo koja od mnogobrojnih političkih stranaka koje su Josipovića na izborima podržale, ali i skupina od sto građanki i građana RH.

Beus Richembergh: Kolinda bi sama trebala tražiti ocjenu ustavnosti

Goran Beus Richembergh, član HNS-a, jedne od stranaka koje su podržale Josipovićevu kandidaturu, još jučer se na Facebooku očitao o ovom slučaju. Teorije o neregularnosti izbora zbog neubrajanja nevažećih listića, naime, već neko vrijeme kruže društvenim mrežama.

“Ovo je vrlo neugodna situacija za Ivu Josipovića ali još gora za Kolindu Grabar Kitarović. Sumnje u ustavnost njenoga izbora u drugome krugu koje su se danas pojavile, popraćene jasnim matematičkim analizama, ozbiljne su koliko su i kontradiktorne i Državno izborno povjerenstvo je zbog toga vjerojatno na sto muka jer mora uskoro proglasiti službene i konačne rezultate. One su teško breme za već proglašenu pobjednicu koja se ni kriva ni dužna našla u vrtlogu oprečnih tumačenja. Zato bi najbolje bilo da ona sama zatraži hitnu ocjenu ustavnosti, svakako prije najavljene inauguracije. Žurni pravorijek Ustavnoga suda spriječio bi sve daljnje špekulacije i osnažio načelo vladavine prava kao i stabilnost političke institucije predsjednika Republike”, napisao je Beus Richembergh.

Rakar: Treba prepoznati kad je sudac svirao kraj

Slučaj je na Facebooku prokomentirao i Marko Rakar, bivši član Josipovićevog stožera. Za njega je priča o neregularnosti drugog kruga izbora bespredmetna.

“Ekipa, cijenim entuzijazam, no jednostavno treba prepoznati kada je sudac svirao kraj (a svirao je, možda neki nisu dobro čuli). U životu treba znati dobivati, treba znati i gubiti, no i jedno i drugo treba biti dostojanstveno”, poručio je Rakar.
Izvor: Index.hr/ZDanas