fbpx

Ministar Varga želi da mu država da 70.000 kuna za novi električni automobil

DOK JE za servis njegovog službenog Audija A6 u ovoj godini u proračunu Ministarstva zdravlja predviđeno čak 96 tisuća kuna, odnosno osam tisuća kuna mjesečno, ministar Siniša Varga je odlučio kupiti novi automobil. I to električni.

Ministar zdravlja ipak ne bi dao sav novac iz svog džepa pa se u travnju planira prijaviti za dobivanje subvencije za kupnju električnog automobila, koju dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša.

Električni auto stoji oko 200.000 kuna

Varga je zatražio od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da ocijeni može li se prijaviti na natječaj s obzirom na svoju funkciju. Kad bi dobio subvenciju, država bi mu dala 70.000 kuna poticaja. Budući da električni automobil stoji oko 200.000 kuna, uštedio bi popriličan novac.

U konačnici troškovi na električna vozila su puno manji jer manje troše, registracija je jeftinija, a i oslobođeni su svih poreza pa se investicija brzo isplati.

Ministar zdravlja nikako da se otrgne pričama o automobilima. U prosincu ga je gledatelj RTL-a fotografirao na sjeveru Italije na skijanju, kamo je otišao službenim automobilom.

Na skijanje sa službenim vozačem

Unatoč tome što su iz Ministarstva zdravlja poručili kako je sve odrađeno po zakonu i kako u priči nema ništa sporno, Varga je ubrzo u državni proračun uplatio 3.679,76 kuna, kako bi nadoknadio troškove svoje avanture. Uz to je objasnio da su mu stručne službe očito krivo protumačile što znači pravo na automobil i vozača 24 sata dnevno.

Budući da je Varga sklon proturječnostima cijela iduća sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bit će posvećena njemu. Osim o povećanju njegova voznog parka, govorit će se i o aferi koju je za Index razotkrila Nataša Škaričić, kada smo objavili da je angažirao samog sebe u bolnici za stalni mjesečni honorar, odnosno da je kao ravnatelj HZZO-a dao KB Dubrava odobrenje da ga stave na plaću.

Plaćao konferenciju svoje udruge

Iako je javnost zazivala njegovu ostavku, Varga je za sve okrivio medije, optuživši novinare koji pišu protiv njega da su korumpirani, zbog čega se kasnije morao ispričati.

Treća točka dnevnog reda rasprave o Vargi na Povjerenstvu bit će je li Varga bio u sukobu interesa u slučaju Vladina pokroviteljstva nad konferencijom o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u organizaciji neprofitne udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), kojoj je Varga nekad bio na čelu, a čije je sjedište prvo bilo prijavljeno na Varginoj kućnoj adresi, a zatim u Direkciji HZZO-a dok je vodio tu ustanovu.

Vlada je odobrila da Ministarstvo zdravlja s 50.000 kuna sudjeluje u financiranju konferencije u organizaciji CIMS-a “Renesansa primarne zdravstvene zaštite”, koja je u studenom prošle godine održana u Opatiji.

Sve su to prizemne insinuacije

Varga je nakon izbijanja afere prošloga ljeta tvrdio kako nije u sukobu interesa jer je s čelnog mjesta udruge otišao u veljači 2014. godine, prije nego što je imenovan ministrom zdravlja. Tada je izjavio kako je indikativno da se takve “prizemne insinuacije” u javnosti pojavljuju u vrijeme kada donosi odluke o poništavanju natječaja za javne nabave u zdravstvu u sklopu napora Ministarstva da reformira zdravstveni sustav i učini ga transparentnijim i efikasnijim.

Iako dužnosnici o čijem se mogućem sukobu interesa raspravlja na za javnost otvorenim sjednicama Povjerenstva mogu dati svoj iskaz pred članovima Povjerenstva, ministar Varga, kako se doznaje u Ministarstvu zdravlja, neće iskoristiti tu mogućnost, prenosi Hina.

Izvor: Index.hr/ZDanas