fbpx

Povjerenstvo za sukob interesa: Varga je kriv!

SINIŠA VARGA je u sukobu interesa. Odlučilo je to Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje je ministra zdravlja kaznilo globom od 20.000 kuna.

Povjerenstvo je zaključilo da je Varga bio u sukobu interesa kada kao ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja udrugi CIMS, koje je bio član, osigurao pokroviteljstvo vrijedno 50.000 proračunskih kuna. Kaznu će Varga platiti u pet jednakih mjesečnih obroka, odnosno s plaće će mu se u svakom od tih mjeseci skidati po četiri tisuća kuna.

Uzeo 30.000 kuna za “zeleni” automobil

Na sjednici je također pokrenut postupak, i odmah donesena odluka, o slučaju kojeg je Varga sam prijavio. Ministra zdravlja je, naime, zanimalo smije li se javiti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za poticaje za kupnju hibridnog automobila.

Zanimljivo je da je Varga mišljenje Povjerenstva tražio tek nakon što je uzeo 30.000 kuna poticaja i sklopio ugovor o kupnji automobila. Varga se, naime, u lipnju prošle godine prijavio za poticaje, a tek u rujnu je od Povjerenstva zatražio odobrenje za takav postupak. Odluku Povjerenstva također nije pričekao; željene poticaje za kupnju hibridnog vozila Varga je od Fonda uzeo u studenom prošle godine.

Na ovaj način je Varga, prema mišljenju Povjerenstva, povrijedio načela djelovanja dužnosnika, ali nikakve sankcije nisu mu izrečene.

Pokrenut još jedan postupak

Također, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti još jedan postupak protiv Varge. Utvrđivat će se je li Varga smio obavljati poslove u KB Dubrava u vrijeme dok je bio ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja. Za poslove u KB Dubrava Varga je dobivao redoviti mjesečni honorar.

Povjerenstvo je već utvrdilo da je Varga u KB Dubrava radio kao liječnik, a ne edukator, i to dva puta tjedno po osam sati, te za to primao naknade. U postupku se treba utvrditi je li pritom bio u sukobu interesa. No, za očekivati je da Vargu čeka još jedna kazna jer se na sjednici Povjerenstva već danas moglo čuti da je trebao pitati Povjerenstvo za mišljenje prije nego je preuzeo angažman u bolnici.

Izvor: Index.hr/ZDanas