fbpx

TEŠKE OPTUŽBE PROTIV NAČELNIKA VIRA Kristijan Kapović uzeo mito od 360.000 kuna!

Virski poduzetnik Šime Buškulić optužio je virskog općinskog načelnika Kristijana Kapovića za uzimanje mita od 360.000 kuna. Buškulić tvrdi da je za virsku Općinu radio javnu rasvjetu, te da je na početku odbijao zahtjeve načelnika Kapovića za plaćanje mita.

– Poduzetnik sam već preko 30 godina, uredno sam i bez problema poslovao sve dok Kristijan Kapović nije postao načelnik Općine Vir. Tada sam po nalogu Kapovića za potrebe Općine postavljao javnu rasvjetu. Po izvršenom poslu, kada je došlo vrijeme naplate, Kapović me izreketario. Uvjetovao je isplatu ako mu prethodno dam 360 000 kuna provizije, odnosno mita. Govorio mi je da će se to meni vrati kroz druge poslove. U početku sam odbijao, ali sam se nadao da će jednom doći vrijeme, a ono je došlo promjenom Kaznenog zakona, kada ću moći razotkriti Kapovića. Ukratko, dao sam mu mito, ali sam ga i snimio kako prima mito. Dokazni materijali se nalaze kod istražitelja USKOK-a, kazao je Buškulić navodeći da je riječ o događajima iz 2003. godine.

Razloge zbog kojih reagira tek sada, nakon 11 godina, Buškulić je objasnio ovako:

– Vjerujem da je došlo vrijeme funkcioniranja pravne države, a u njoj ne može opstati Kapovićevo djelovanje. U pravni sustav sam vjerovao i prije i zato se s Općinom Vir nalazim na sudu zbog poslova koje sam izvršio u vrijednosti od četiri milijuna kuna. Za ovaj posao, za razliku od prvog u kojem je Kapović tražio i dobio mito, nisam dobio zarađeni novac jer je reketar Kapović tražio da mu dam milijun kuna provizije. Nisam pristao, pokrenuo sam pravnu bitku, a Kristijan Kapović i njegova obitelj su se u međuvremenu obogatili, kaže Buškulić koji je nakon sudske presude u korist Općine Vir podnio žalbu na koju čeka odluka Vrhovnog suda.

Buškulićev javni istup načelnika Kristijana Kapovića je zatekao u Beogradu gdje Vir prezentira svoje turističke potencijale:

– Nisam ja tražio nego je on nudio mito, a ja ga nisam uzeo! Buškulić je u sporu s Općinom za deset milijuna kuna neopravdanih potraživanja, ali dok sam ja na Viru, nema od toga ništa, a on neka priča, odgovara Kapović.

– Spor na sudu za tih 10 milijuna Buškulić je izgubio prije nekoliko mjeseci, Općina je dobila, pa je čovjek očigledno sada bijesan i spreman na sve. Ali, nije bitno što se govori, nego tko govori, zaključuje načelnik Kapović.

Zahvaljujući organiziranom lancu pomoći, dosad je u humanitarnoj akciji za petogodišnju Enu Škoda iz Povljane na otoku Pagu, koja od rođenja boluje od neurofibromatoze, genetske bolesti kosti lijeve potkoljenice, prikupljeno oko 35 tisuća kuna. Dobra je vijest i da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u potpunosti odobrio Enino upućivanje na operacijsko liječenje, troškove javnog prijevoza, kao i smještaj djevojčice i pratitelja u vodećoj bečkoj klinici za ortopediju dr. Franz Grill u trajanju od deset dana. Termin za prijem na operacijsko liječenje u poliklinici gdje će djevojčici ugraditi fiksator, je u četvrtak, 15. siječnja, dan uoči Enina šestog rođendana.

– Iako HZZO plaća sve troškove i deset dana boravka u klinici mi zapravo ne znamo koliko će Ena morati ostati tamo jer je riječ o teškoj genetskoj bolesti. Operacija je zapravo samo početak i riječ je o dugotrajnom liječenju, a mi smo financijski potpuno iscrpljeni. Novac nam treba za daljnje liječenje. Zapravo ne znamo koliko će sve to trajati i što će još biti potrebno učiniti. Neizmjerno hvala ljudima koji su se sami organizirali i pomogli nam. Mi se polako spremamo i nadamo se da će operacija proteći u redu jer nam je to jedina mogućnost koja nam preostaje da spasimo Eninu nogu – pojasnio je Marino Škoda, otac petogodišnje djevojčice kojoj je od rođenja dijagnosticiran rijetki genetski poremećaj okoštavanja goljenične kosti (pseudoarthrosis tibie), zbog čega se ta kost stalno lomi. Do sada je prošla sedam operacija i hoda uz pomoć ortoze.

– Ena može hodati samo na kratkim relacijama, a inače je nosimo na rukama ili se služimo kolicima, snalazimo se nekako – ispričao je zabrinuti otac. Operacija u Beču je dogovorena nakon što je obitelj iscrpila sve mogućnosti liječenja u Hrvatskoj.

Izvor: SD/ZDanas