fbpx

Uskoro kazneni komunalni doprinos na neizgrađeno građevinsko zemljište

Na građevinsko zemljište koje godinama stoji neizgrađeno lokalne vlasti bi uskoro mogle početi naplaćivati veći, svojevrsni kazneni komunalni doprinos.

Plan je Vlade, kako doznaje Novi list, izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu omogućiti da lokalne vlasti razrežu veći komunalni doprinos ulagačima koji su kupili građevinsko zemljište i na njemu ništa ne grade, pa je upitno je li ga kupio zbog investicije ili špekulacije.

– Ako je netko kupio građevinsko zemljište i po prostornom planu je predviđena stambena, zona ili gradnja hotela, a on godinama ništa ne čini, lokalna će samouprava moći naplatiti viši komunalni doprinos zbog devastacije prostora, pojašnjavaju u Vladi.
Na lokalnim vlastima bit će odluka kad će tu svojevrsnu kaznu aktivirati, iako će im država zadati osnovne parametre. Koliko bi to povećanje komunalne naknade bilo u odnosu na sadašnju cijenu, zasad se još ne zna jer se na prijedlogu zakonskih izmjena radi, ali naši sugovornici napominju da ga vlasnik zemljišta mora shvatiti kao svojevrsni penal, pogotovo ako je godinama kupovao zemljište bez namjere da na njemu nešto izgradi.

Nisu rijetki slučajevi, posebno na Jadranu, da su isti kupci godinama kupovali poljoprivredno zemljište koje je kasnijim odlukama lokalnih vlasti prenamjenjeno u građevinsko, pa se površina građevinske zone udvostručila, ali na zemljištu još ništa nije izgrađeno, jer je cilj bio zarada na preprodaji zemljišta, a ne gradnja stambenih ili poslovnih objekata. Uz to naši sugovornici napominju da nije cilj kazniti građane koji su vlasnici ili nasljednici, primjerice, placa za gradnju obiteljske kuće.

Da se u Vladi razmišlja o uvođenju »kaznene« komunalne naknade sugerira i jučerašnja izjava premijera Zorana Milanovića, koji je za rasprave o zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, podsjetio ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš na njihov dogovor.

– Zadnji put smo se dogovorili da idemo s onim odredbama kojim će se urediti posebne porezne odredbe za one koji špekuliraju s nekretninama, koje stoje neiskorištene, nadam se da na tome radite, kazao je premijer.

No, Vlada očito neće ići na rješenje s porezom, nego će se takvo ponašanje kažnjavati višim komunalnim naknadama. I prva SDP-ova Vlada koju je vodio Ivica Račan, pokušala je natjerati vlasnike da aktiviraju svoje poljoprivredno i građevinsko zemljište i to uvođenjem poreza na neiskorišteno zemljište. No, taj je zakon ukinuo Ustavni sud jer se poreznom presijom ne može prisiliti ljude na to kako će raspolagati svojim vlasništvom.

Trenutno se u Rijeci na neizgrađeno građevinsko zemljište plaća komunalna naknada od jedne od šest lipa po četvornom metru. U prvoj zoni plaća se šest lipa, u drugoj i trećoj dvije lipe, dok se u četvrtoj i petoj zoni plaća jedna lipa po četvornom metru.

Izvor: Novi list