fbpx

Vlada telefonom dogovorila hitne izmjene zakona: Švicarac se fiksira na 6,39 kuna

VLADA Zorana Milanovića održala je telefonsku sjednicu s koje je u hitnu saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Ovim zakonskim izmjenama će se, kako je i najavljeno, tečaj švicarskog franka fiksirati na 6,39 kuna na rok od godinu dana. Odnosit će se to na sve rate kredita koje građani plaćaju nakon što ovaj zakon stupi na snagu.

Ustavnu osnovu za donošenje ovih zakonskih izmjena Vlada je pronašla već u drugom članku ustava koji kaže: “Hrvatski sabor ili narod neposredno, samostalno, u skladu s Ustavom i zakonom, odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj”.

Za kredite u švicarcima fiksni tečaj

Zakon će se izmijeniti na način da će se u njega dodati novi članak 11.d. Prvi stavak tog članak propisivat će da se “za ugovore o kreditu u CHF i u kunama s valutnom klauzulom u CHF, za anuitete odnosno obroke u redovnoj otplati, tečaj CHF prema kuni utvrđuje na razini od 6,39 kuna za 1 CHF za razdoblje od jedne godine od stupanja na snagu ovoga Zakona”.

U drugom stavku zakona stajat će sljedeća odredba: “Razlika visine anuiteta odnosno obroka primjenom tečaja iz stavka 1. ovoga članka u odnosu na tečaj slobodno formiran na tržištu stranih sredstava plaćanja na temelju ponude i potražnje je trošak kreditne institucije”.

Vlada: Dugoročno rješenje konverzija duga u kune ili eure

“Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro”, priopćeno je iz Vlade RH.

Podsjećaju da je zbog te odluke Švicarske narodne banke tečaj franka porastao za oko 18 posto, na 7,54 kune, te da postoji rizik kako će tečaj i dalje rasti.

“Kako nagli skok tečaja CHF ne bi dodatno negativno opteretio dužnike do mjere da nemogućnost vraćanja kredita postane pravilo, a ne iznimka, predlaže se ova kratkoročna mjera fiksiranja tečaja CHF u odnosu na kunu na razdoblje od godinu dana. Daljnje aktivnosti bit će usmjerene na iznalaženje trajnijeg rješenja za dužnike čiji je dug vezan uz CHF u vidu konverzije duga u kunu ili euro, gdje se u kreiranju modela očekuje aktivno uključivanje Hrvatske narodne banke i kreditnih institucija”, poručuju iz Vlade.

Izmjene zakona odnose se samo na kredite u švicarcima

Također, Vlada napominje da će se ove zakonske izmjene odnositi isključivo na ugovore o kreditu u švicarskim francima i ugovore o kreditu u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

“Za primjenu povratnog djelovanja ove odredbe postoje posebno opravdani razlozi. Procijenjeno je, naime, da je cilj zaštite potrošača – korisnika kredita vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak (CHF) – veći od značaja pravne nesigurnosti vjerovnika u tom ugovornom odnosu”, poručuju iz Vlade.

“S obzirom da se Republika Hrvatska i Ustavom obvezala promicati gospodarski i kulturni napredak te socijalno blagostanje, izvršna vlast ima obvezu zaštiti Ustavom zajamčena prava građana”, stoji u priopćenju Vlade, te se dodaje da je to i u skladu s s odredbom članka 90. stavka 5. Ustava RH prema kojem, iz posebno opravdanih razloga, samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno (retroaktivno) djelovanje.

Udruga Franak kod Milanovića

Premijer Milanović u Banskim je dvorima danas primio predstavnike Udruge Franak i njihovog ekonomskog savjetnika Ivana Lovrinovića. Sastanku je prisustvovao i ministar financija Boris Lalovac.

Milanović je na sastanku kazao da je Vlada svjesna problema koji je nastao promjenom tečaja švicarskog franka. Zbog toga su, kako je kazao, i donijeli odluku da se tečaj franka fiksira.

Predstavnici Udruge Franak izrazili su zadovoljstvo ovom mjerom, koju ipak smatraju samo privremenom. Istaknuli su stoga potrebu da se žurno pronađe trajno rješenje ovog problema. Milanović je odgovorio da će Vlada raditi na tome, te kazao kako vjeruje da će se zadovoljavajuće rješenje pronaći u roku od nekoliko mjeseci.

Izvor: Index.hr/ZDanas