fbpx

Glavni istražitelj Hypa: Banku pljačkaju diletanti, profesionalci osnivaju banke

Glavni istražitelj slučaja Hypo Alpe Adria banke Christian Böhler ocijenio je da “banku pljačkaju samo diletanti, a pravi profesionalci osnivaju banku”, ukazujući time da je mafija koja stoji iza malverzacija u ovoj banci vrlo opasna.
On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Kurier”, objasnio da je “sistem Hypo” na Balkanu funkcionirao na način da kod financiranja nekretnina nije bilo provcjre rizika, niti procjena održivosti.

“Nitko nije provjeravao bonitet i kapital korisnika kredita. Čak nije provjeravano postoji li uopće nekretnina. Krediti su pored svega odobravani. Često su objekti bili od mnogo manje vrijednosti od dobijenog kredita”, objasnio je Bohler upitajući tko je uzeo razliku.

Prema njegovim riječima rate za kredit mjesecima nisu plaćane, ali nikada nije bilo opomene, i svima je, kako je podvukao, bilo “svejedno”.

Također je ukazao da su revizori na kraju godine ocijenili da su ti krediti bili u redu što, kako ističe, ne razumije.

Uz to, podvukao je Böhler, Hypo se često upuštala u poslove sa “teškim” kriminalcima, obavještajcima, pripadnicima vojske, visokorangiranim, podmitljivim političarima…

Upitan koliko je opasna mafija koja stoji iza ove najveće pljačke u povijesti Austrije, Böhler je kazao da oni jesu vrlo opasni.

“Jedan bivši direktor iz Hrvatske se trebao pojaviti pred sudom i dati iskaz protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Dan prije suda eksplodirala je granata ispod njegovog automobila. U Crnoj Gori je jedan službenik banke poginuo u prometnoj nesreći, pri čemu imam dojam da teorija o udesu nije ispravna. Par dana nakon što smo počeli provjeravati kredite u Crnoj Gori jedan službenik je automobilom pao niz liticu. Njegov ruksak je pronađen na obali rijeke, a automobil je plutao u rijeci, dok je njegov leš pronađen tek nakon više dana”, opisao je opasnosti sa kojima se suočavaju svi koji se upuste u iskaze u vezi nelegalnog poslovanja Hypo na Balkanu.

Izvor: seebiz.eu/ZDanas