fbpx

Glogoški: Kolinda nas nije pozvala da prekinemo prosvjed, ostajemo u Savskoj

ŠATORDŽIJE su se odazvali pozivu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i danas su joj došli na Pantovčak. Sastanak je trajao oko sat vremena. Iz cijele Hrvatske stigli su predstavnici svih gardijskih brigada i svih krovnih braniteljskih udruga te specijalne policije jer su, kažu, svi oni organizatori prosvjeda.

“Predsjednica je izrazila želju da svojim autoritetom, poštujući pravni poredak Hrvatske, pridonese zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja, te je prihvatila prijedlog predstavnika udruga da bude dijelom inicijative koju bi činili predsjednik Hrvatskog Sabora, predsjednik Vlade, predsjednica Ustavnog suda i predstavnici vjerskih zajednica kako bi se prosvjed u Savskoj ulici okončao u skladu sa zakonima, uz puno uvažavanje vrijednosti Domovinskog rata i doprinosa branitelja obrani Hrvatske”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Zajedničko radno tijelo Ureda predsjednice i braniteljskih udruga

Grabar-Kitarović spremna je na puni angažman u usklađivanju djelovanja svih sastavnica državne vlasti kako bi se izbjegle bilo kakve konfliktne situacije ili pak stvaranje novih podjela unutar hrvatskog društva. Također je predložila osnivanje zajedničkog radnog tijela Ureda predsjednice i braniteljskih udruga u cilju održavanja trajnog dijaloga, stoji u priopćenju.

Đuro Glogoški rekao je nakon sastanka da će branitelji i Ured predsjednice formirati radnu skupinu i da će poslati službene dopise svim institucijama – Vladi, Saboru, Crkvi – sa zahtjevima branitelja, prenosi RTL.

“Nakon toga zatražit ćemo da se svi oni nađu na jednom sastanku kako bi se pronašlo rješenje i izlaz iz ove situacije i da se promjeni taj odnos prema hrvatskim braniteljima”, rekao je.

Dodao je da su upoznali predsjednicu s problemima s kojima se susreću branitelji i kakav je odnos institucija prema Domovinskom ratu.

“Zamolili smo predsjednicu da se uključi u rješavanje naših problema”

“Rekli smo što smo do sada poduzeli i da pokušamo pronaći rješenje. Na žalost, ne nailazimo da razumijevanje instutucija. Zamolili smo ju da kao predsjednica RH da svoj doprinos i da se uključi u rješavanje problema. Rekla je da je zainteresirana i da će dati svoj doprinos onoliko koliko je to u njenoj mogućnosti”, rekao je Glogoški.

Na pitanje što Grabar-Kitarović kao predsjednica može učiniti, Glogoški je rekao da može razgovarati s predsjednikom Vlade.

Dodao je da ih predsjednica nije pozvala da prekinu prosvjed. Kaže da ostaju u Savskoj dok se ne ispune zahtjevi. Izjavu ministra Matića kako on nije pozvan danas kod predsjednice, Glogoški je komentirao time da su oni dobili poziv.

“Matić je mogao u protekle tri godine razgovarati i surađivati s braniteljima, no odlučio se za neke druge suradnike s kojima je donosio zakone na štetu branitelja i članova njihovih obitelji, te ih zajedno sa zamjenicom i pomoćnikom nije zaštitio, kao ni dignitet Domovinskog rata”, kazao je Glogoški.

“Matić mora odgovarati jer nije zaštitio dignitet branitelja”

Upitan o odluci Vlade, koja je odgodila na šest mjeseci razdvajanje braniteljskih mirovina na dio koji primaju temeljem radnog staža i dio koji primaju temeljem braniteljskog statusa, Glogoški je rekao da je Vlada donijela uredbu kojom se prolongira samo jedan članak zakona, a ne cijeli zakon, kao što je bio zaključak saborskog Odbora za ratne veterane.

Ponovio je da su spremni prosvjedovati koliko god bude potrebno, istaknuvši da Matić i njegovi suradnici moraju odgovarati jer nisu zaštitili dignitet branitelja i Domovinskog rata, a Hrvatski sabor mora donijeti ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja, kako političke opcije ubuduće ne bi manipulirale braniteljskim pravima.

Izvor: Index.hr/ZDanas