fbpx

Grabar-Kitarović: Bit ću jedna od vas; Hrvatska će biti bogata država

Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je građankama i građanima Hrvatske na početku svog inauguralnog govora u nedjelju na Markovom trgu da s ponosom, ali svjesna odgovornosti, preuzima dužnost kao jedna od njih, te da će dati sve od sebe da Hrvatska postane bogatom državom. Uputivši pozdrav Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu te svim hrvatskim državljankama i državljanima, kao i gostima inauguracije, predsjednica Republike kazala je kako se upravo položenom prisegom obvezala da će služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima.

“S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice”, rekla je.

Uputila je i zahvalu svima koji su svoje živote tijekom tisućljetne borbe za hrvatsku samostalnost, ugradili u temelje moderne hrvatske države, a posebnu zahvalnost iskazala je braniteljima koji su, naglasila je, bili i ostat će zaglavni kamen naše domovine Hrvatske.

“Osobitu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predvodniku tog povijesnog pothvata i utemeljitelju suvremene hrvatske države”, dodala je Grabar-Kitarović uz aplauz i skandiranje okupljenih “Franjo, Franjo”.

Poručila je da će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost te da će beskompromisno štititi socijalno najugroženije.

Potom se izravno obratila svim građanima Republike Hrvatske svjesna, kako je rekla, svoje odgovornosti prema njima jer je jedini visoki državni dužnosnik kojega građani izravno biraju.

“Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada”, kazala je Grabar-Kitarović na početku svoga inauguralnog govora.

“Želim zahvaliti svojim prethodnicima, Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću”, kazala je Grabar Kitarović, nakon čega se publikom prolomilo nezadovoljstvo.

Zapljeskao je samo Zoran Milanović.

“Učimo od onih koji su uspješno štitili vlastitu baštinu i otvorimo vrata razvoju. Počnimo živjeti život Europske unije. Moramo pojačati napore da bi sredstva EU fondova bila iskorištena u najkraćem mogućem roku.

Naše oružane snage ćemo razvijati i čuvati. Članstvo u NATO-u jamči nam sigurnost, ali najbolji jamac našeg suvereniteta će uvijek biti dobro opremljene oružane snage. Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikome neće biti prijetnjom.

Pozdravljam naše vojnikinje i vojnike u mirovnim misijama diljem svijeta, oni nam služe na čast i naš su ponos. Oni su svojim životom u svakom trenutku spremni braniti našu sigurnost. Ne smijemo potcjenjivati zabrinjavajuće događaje u međunarodnim odnosima.

Hrvatska ima svoj stav i interese, za njih ćemo se boriti na svim razinama, bez zadrške. Naš trajni nacionalni interes ostaje uključivanje zemalja jugositočne Europe u europsku obitelj.

U odnosima sa Srbijom poseban status imat će pronalazak nestalih osoba u Domovinskom ratu. Štitit ću prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ali i hrvatskih državljana u inozemstvu. BiH vidim kao državu triju ravnopravnih naroda i želim pomoći kako bi BiH učvrstila svoju državnost na tim temeljima.

Našem iseljeništvu želim reći da ste i vi Hrvatska i nikada neću dopustiti da bilo tko zanemari vaš doprinos Republici Hrvatskoj. Vrata Hrvatske širom su vam otvorena, vaše znanje i iskustvo su nam dragocjeni.

Moj će mandat posebice biti posvećen mladima, moramo im dati posao, neka se čuje njihov glas. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva. Želim naglasiti – kao prva hrvatska predsjednica ponosna sam što smo napravili civilizacijski iskorak. Znala sam da naš narod zna donijeti pravu odluku, a evo granulo je i sunce danas nad Zagrebom.

Želim istaknuti i važnost kulture, tradicije, obitelji i vjere. Pred nama je dužnost i dalje čuvati našu kulturu, naš identite i naše ime.

Hrvatska će postati bogata zemlja jer ne postoji niti jedan razlog da to ne bude. Vjerum u te, zemljo moja Hrvatska”, završila je tako svoj prvi govor novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor: seebiz.eu