fbpx

KALMETA PRED ZIDOM Pala njegova zaštitnica u DORH-u?!

Zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec zatražila je, kako neslužbeno doznajemo, od glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana da je se razriješi dužnosti

Policijski službenici Nikola Osmakić i Miroslav Ribič, još su 14. listopada 2013. godine podnijeli su Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv Županijske državne odvjetnice Željke Pokupec i policijskog službenika Borisa Novaka zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Inače, ova kaznena prijava samo je vrh ledenog brijega brojnih previranja koja se u proteklom periodu događaju u DORH-u, pogotovo nakon posljednjih afera izvlačenja enormne količine novca iz Vidoševićeva HGK-a i Kalmetina HAC-a. Iz odvjetničkih krugova bliskih tim istragama dalo se naslutiti da je među pojedinim djelatnicima u DORH-u ključalo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom tih istraga jer krupne ribe do sada ostajale izvan istražiteljske mreže.

Prijavljena državna odvjetnica Željka Pokupec zatražila je jučer 6. veljače, kako neslužbeno doznajemo, od glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana da je se razriješi dužnosti, a kao razloge je navela da joj Cvitan kao njezin nadređeni ne ukazuje povjerenje te joj na taj način onemogućuje rad. Vijest o razrješenju Željke Pokupec prilično je snažno odjeknula u krugovima bliskim Državnome odvjetništvu, a najviše radi razloga zbog kojih je županijska tužiteljica zatražila odlazak s dužnosti.

Premda bi neupućene ovaj čin mogao iznenaditi, za one koje dobro poznaju prilike u državnome tijelu progona riječ je o događaju koji nije neočekivan. No, ono što je sada prvi put zapravo izbilo u javnost jest to da u DORH-u u posljednjih pola godine, od kada je s njegova čela otišao Mladen Bajić, koji je tu sjedio punih 12 godina, a koji je sada zamjenik svojega donedavnog zamjenika Dinka Cvitana, odnosi uopće nisu harmonični. Štoviše, osobe bliske DORH-u s kojima smo razgovarali, a koje su željele ostati anonimne, rekle su nam da od imenovanja Cvitana na mjesto glavnoga državnoga odvjetnika između njega i njegova dojučerašnjeg šefa, a sada zamjenika, postoji latentni sukob. Ovo je prilično čudno s obzirom na to da je upravo Cvitan godinama bio Bajićeva desna ruka te šef najisturenijega dijela državnoga tužiteljstva – USKOK-a – upravo u vremenima kada se DORH najviše razmahao te na krilima novoga ZKP-a počeo skidati zaista impresivne skalpove, poput bivšega premijera, članova Vlade, itd.

Zahtjev za razrješenjem Željke Pokupec, tvrde nam upućeni, upravo treba najviše sagledati u kontekstu sukoba između Bajića i Cvitana, jer je Željka Pokupec bila jedan od najbližih mlađih kadrova u tužiteljstvu navodno jako bliskih Bajiću. Naime, od svojeg stupanja na dužnost Cvitan je već napravio nekoliko novih imenovanja, pa je tako, među ostalim, dužnosti županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici razriješena Branka Marčec. Željka Pokupec, koja je pak na čelo zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetništva došla u kolovozu 2011., bila je jedna od najeksponiranijih hrvatskih tužiteljica radeći u Bajićevu mandatu na nekim od najpoznatijih slučajeva, a neke od njih je i osobno inicirala.

Upravo zbog tog osobnog angažmana, koji dotad nije bio praksa u prilično konzervativnom Državnom odvjetništvu, stekla je i mnogo neprijatelja.

KLIKNI ZA PDF DOKUMENT

ks

Z.B

Izvori: Jutarnji list/dnevno.hr