fbpx

Kolinda ispratila Josipovića s Pantovčaka

U UREDU predsjednika na Pantovčaku održana je primopredaja vlasti. Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčak je stigla u 17:30. Josipović ju je dočekao, nakon čega su se zatvorili u kabinet na razgovor. Grabar Kitarović je Josipovića s Pantovčaka ispratila u 19 sati.

“Imali smo zanimljiv i ugodan sastanak. Upoznao sam je sa svim detaljima funkcioniranja ureda kako bi lakše mogla odmah početi raditi. Još jednom joj čestitam i želim joj uspješan rad”, rekao je Josipović nakon sastanka s Kolindom.

“Zahvaljujem se predsjedniku Josipoviću. Vrlo sam zadovoljna razgovorom. Na odlasku, gospodinu Josipoviću želim svako dobro u političkoj karijeri i osobnom životu”, izjavila je Grabar Kitarović.

Josipovićev mandat započinje u ponoć, kada Grabar Kitarović i službeno postaje nova predsjednica.

Iz ureda novoizabrane predsjednice rečeno je i da je zajednička želja Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika u odlasku Ive Josipovića da primopredaja bude obavljena bez medija, no danas oko 13.30 stigla je obavijest kako će primopredaja ipak biti otvorena za medije.

Tijek primopredaje:

19:03 – Mandat Grabar Kitarović počinje u ponoć. Najavljeno je da će joj sutrašnji radni dan započeti u 8:30 ujutro, kada će je na Pantovčaku dočekati zaštitno-počasna bojna.

18:58 – Po završetku razgovora Grabar Kitarović ispratila je Josipovića do automobila. Poručili su da je razgovor bio ugodan, te zahvalili jedno drugom, nakon čega je Josipović u službenom automobilu napustio Pantovčak. Na odlasku mu je zadnji put salutirala počasna bojna.

18:15 – Iako je bilo predviđeno da će se u kabinetu zadržati oko 30 minuta, susret Josipovića i Grabar Kitarović još traje.

17:33 – Iako joj mandat započinje tek u ponoć, Grabar Kitarović je već dogovorila nekoliko sastanaka koje će odraditi nakon razgovora s Josipovićem.

17:32 – Nasmiješeni i naizgled dobro raspoloženi Josipović dočekao je Grabar Kitarović na Pantovčaku. Rukovali su se i povukli u kabinet gdje će razgovarati oko 30 minuta. Nije još poznato hoće li nakon sastanka davati izjave za medije.

17:30 – Kolinda je stigla na Pantovčak u društvu Jadranke Jureško Kero.

17:26 – Josipović na ulazu u Ured predsjednika očekuje dolazak Grabar Kitarović. Na pitanje novinarke HRT-a kako se osjeća, Josipović je odgovorio: “Super”.

17:16 – Prema protokolu, najprije bi se na Pantovčaku trebao pojaviti Josipović pa zatim Grabar Kitarović. Predsjednik na odlasku i izabrana predsjednica povući će se u kabinet, nakon čega će Grabar Kitarović ispratiti Josipovića s Pantovčaka.

Tim novoizabrane predsjednice

Uz Grabar-Kitarović primopredaji će nazočiti njezin najuži tim. Za sada je poznato da će predstojnik njezinog ureda biti Domagoj Juričić, glasnogovornik Luka Đurić, a Natalija Hmelina šefica protokola.

Anamarija Kirinić iz Ministarstva znanosti preuzet će mjesto pročelnice kabineta. Poznata su i imena nekih savjetnika.

Vanjskopolitičke savjete trebao bi davati Darijo Mihelin, a Josip Buljević predsjednicu će savjetovati o nacionalnoj sigurnosti. Komodor Ivica Tolić trebao bi biti savjetnik za obranu.

Mate Radeljić bit će savjetnik za unutarnju politiku, a Mladen Pavić savjetnik za europske fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Grabar-Kitarović imat će i savjetnika za gospodarstvo, a taj će sektor, do odluke predsjednice, “pokrivati” predstojnik njezinog ureda Juričić, koji trenutačno obnaša dužnost potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne odnose.

Po dolasku u ured bit će napravljena sistematizacija, a kako je predsjednica najavljivala u kampanji, broj zaposlenih u uredu trebao bi biti smanjen.

Izvor: Index.hr/ZDanas