fbpx

OBAVLJENA OBDUKCIJA PREMINULOG DJEČAKA Ministarstvo zdravlja traži očitovanje od zadarske Opće bolnice!

Na Odjelu Patologije u Općoj bolnici Zadar obavljena je obdukcija na tijelu 6,5-godišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova koji je u ponedjeljak u 14 sati preminuo u zadarskoj Općoj bolnici. Uzrok smrti bit će poznat tek za dva do tri tjedna koliko je potrebno za mikro-analizu u Zagrebu.

Dječak je u ponedjeljak ujutro u teškom stanju doveden na Odjel pedijatrije u zadarskoj bolnici gdje ga je pregledao pedijatar i odmah uputio na JIL, budući da mu se stanje iz minute u minutu pogoršavalo te je i izgubio svijest. Šest sati liječnici pedijatri, infektolozi i anesteziolozi te ostalo bolničko osoblje ulagali su napore da dječaka spase no to nisu uspjeli.

Prema prvim informacijama te razvoju bolesti i simptomima sumnja se kako je dječak preminuo od posljedica sepse uzrokovane streptokokom.

– U ponedjeljak ujutro zaprimili smo šestogodišnjeg dječaka u vrlo teškom stanju zbog sepse koja je izazvana streptokokom. Dijete je već ranije bilo pod antibioticima, ali kod nas je doveden u terminalnoj fazi pa je došlo do otkazivanja vitalnih organa, teške upale pluća i na žalost smrtnog ishoda, rekao je dječji kirurg i zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Robert Karlo dodajući kako od bakterijskih upala i komplikacija i u razvijenim zemljama nerijetko dolazi do smrtnih ishoda.

Dječak je u zadarsku bolnicu dovezen nakon što je već pet dana bio na terapiji antibioticima, točnije Sumamedom, a navodno je u petak bio primljen kod pedijatra koji ga je otpustio na kućnu njegu.

Ministarstvo zdravlja tražit će od zadarske Opće bolnice očitovanje o smrti šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova koja je u ponedjeljak šokirala Zadar. Dječak je preminuo svega šest sati nakon što je primljen na Pedijatriju zadarske bolnice i to od, kako se sumnja, streptokone sepse koja se razvijala toliko rapidnom brzinom da liječnici u ponedjeljak ništa nisu mogli učiniti.

– Prvo ćemo zatražiti očitovanje od bolnice. U slučaju da očitovanje koje dobijemo ukaže na mogućnost propusta u liječenju dječaka, poslat ćemo zdravstvenu inspekciju u Zadar – potvrdio nam je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić. U bolnici su još jučer rekli kako stoje na raspolaganju za sve informacije oko ove tragedije i kako će Ministarstvu zdravlja dati na uvid svu potrebnu medicinsku dokumentaciju no, isto tako, tvrde kako su učinili sve po pravilima struke i kako ovo bio toliko nesretni splet okolnosti kakav u svojoj praksi još nisu susreli.

Naime, zbog pada imuniteta uzrokovanog šarlahom i gripom, došlo je do aktivacije bakterije beta hemolitički streptokok čije je lučenje iznimno agresivnog toksina kod dječaka uzrokovalo destruirajuću upalu pluća s masivnim gnojnim izljevom, a potom i otkazivanje vitalnih organa. Sve se događalo tolikom brzinom da nije bilo vremena niti za transport do Zagreba.

Iako su se jučer pojavile informacije kako je obitelj dječaka na Odjel pedijatrije dovodila i ranije, tražeći pomoć zbog visoke temperature koja se unatoč antibiotskoj terapiji sumamedom propisanoj od njegove liječnice opće prakse nije snižavala, u zadarskoj bolnici kažu kako prvu službenu prijavu dječakova dolaska u bolnicu imaju tek tog kobnog ponedjeljka, u sedam sati ujutro, kada su ga na Pedijatriju u vrlo teškom stanju doveli djed i baka. Je li dječak zaista i ranije bio pregledan na Pedijatriji pa otpušen kući, bit će poznato nakon izvješća koje će bolnica poslati Ministarstvu zdravlja. To vrijedi i za rezultate obdukcije koja je obavljena jučer, a koja bi i službeno trebala potvrditi ono što tvrde liječnici koji su se za dječakov život borili šest sati: streptokokna sepsa.

U vrtiću u Svetom Filipu i Jakovu koji je pohađao šestogodišnji dječak Epidemiološka služba zadarskog Zavoda za javno zdravstvo provela je kontrolu i poduzela sve potrebne mjere zaštite, no, kako doznajemo, nema nikakvog razloga za strah ili paniku. Vrijeme inkubacije šarlaha, koji je u normalnim okolnostima redovna dječja bolest, traje od dva do pet dana, a dječak nije bio u vrtiću sa svojim vršnjacima šest dana. Kod nikoga od 70 mališana, koliko ih pohađa vrtić, nema znakova šarlaha ni drugih oboljenja, ali su svi koji su bili u doticaju s dječakom ipak primili profilaksu kao zaštitnu mjeru.

Izvor: ZL/Zadarski.hr